Recorduri "germane"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recorduri "germane"

Sport 10 Iulie 2006 / 00:00 893 accesări

Turneul final al Campionatului Mondial din Germania a prilejuit stabilirea unor noi recorduri:

1. Suedezul Markus Allback a marcat golul cu numărul 2.000 din istoria Cupei Mondiale. A fost primul gol al Suediei, în meciul cu Anglia (2-2), din Grupa B. Golul 1.000 a fost înscris de Rob Rensenbrink (Olanda), în 1978.

2. Ronaldo a marcat cel de-al 15-lea său gol la Cupa Mondiala şi a devenit golgeterul all-time al competiţiei, depăşindu-l pe germanul Gerd Mueller (14 goluri).

3. Elveţia este prima echipă eliminată fără a primi gol la Cupa Mondială. Jucătorii din Ţara Cantoanelor au fost eliminaţi în optimi, la loviturile de departajare, de către Ucraina.

4. Portughezul Ricardo este primul portar care a apărat trei penalty-uri la loviturile de departajare, în cadrul unui turneu de Cupa Mondială.

5. Germania este singura echipă care a ajuns de patru ori la loviturile de departajare la Cupa Mondială, cîştigînd de fiecare dată.

6. La 18 ani şi 357 zile, Lionel Messi a devenit al cincilea cel mai tînăr marcator din istoria Cupei Mondiale, după ce a marcat pentru Argentina, în victoria cu 6-0 în faţa Serbiei & Muntenegru, de la Gelsenkirchen.

7. Iranianul Yahya Golohammadi a devenit al cincilea cel mai vîrstnic marcator (36 ani, 84 zile) din istoria Cupei Mondiale, cînd a marcat împotriva Mexicului (1-3), pe 11 iunie.

8. În meciul cu Ucraina, portarul tunisian Ali Boumnijel a devenit al cincilea cel mai vîrstnic jucator care a evoluat la o Cupă Mondială (40 ani, 71 zile).

9. Selecţionerul Togo, germanul Otto Pfister (68 ani, 211 zile) a devenit al doilea cel mai vîrstnic antrenor de la Cupa Mondială, iar spaniolul Luis Aragones (67 ani, 334 zile) a ocupat locul al treilea în această ierarhie.

10. Cu patru meciuri fără gol primit la Cupa Mondială din Germania, portarul francez Fabien Barthez a ajuns la un total de 10 în competiţie, egalînd recordul englezului Peter Shilton.

11. Meciul Portugaliei din sferturile de finală, cu Anglia, a pus capăt seriei de 11 succese consecutive ale antrenorului Luis Felipe Scolari la Cupa Mondială. Scolari deţine şi recordul de 12 meciuri consecutive fără înfrîngere.

12. Cu patru victorii la turneul din Germania, Brazilia a stabilit un record de 11 victorii consecutive la Cupa Mondială.

13. Portarul italian Gianluigi Buffon este neînvins de 453 de minute, fiind pe locul cinci într-un clasament al celor mai lungi perioade de invincibilitate la Cupa Mondială.

14. Horacio Elizondo este primul arbitru care a condus atît meciul de deschidere, cît şi finală la aceeasi ediţie a Cupei Mondiale. Argentinianul este al doilea cavaler al fluierului după mexicanul Benito Archundia care arbitrează cinci meciuri la o Cupa Mondială.

15. Archundia a devenit primul arbitru care a arbitrat cinci meciuri la un turneu final de Cupa Mondiala.

16. Cu 12 cartonaşe galbene şi patru eliminări pentru dublă avertizare, meciul Portugalia - Olanda (1-0), din optimile de finală, a stabilit un record pentru cele mai mult cartonaşe la un singur meci de la Cupa Mondială.

17. Cafu a devenit jucătorul brazilian cu cele mai multe meciuri la turneele finale - 20. De asemenea, Cafu este jucătorul cu cele mai multe victorii la CM (16).

18. Antrenorul olandez Guus Hiddink s-a calificat în optimile de finală ale CM pentru a treia oară consecutiv, cu trei echipe diferite: Olanda - 1998, Coreea de Sud - 2002 şi Australia - 2006.

19. Antrenorul Braziliei, Carlos Alberto Parreira, a devenit primul antrenor din istoria CM care a înfruntat echipe din toate cele şase confederaţii.

20. Parreira a egalat recordul lui Bora Milutinovic - cinci participări la Cupa Mondială.

21. Parreira a sărbătorit cel de-al 20-lea său meci la Cupa Mondială ca antrenor, egalînd performanţele lui Mario Zagallo şi Bora Milutinovic. Helmut Schon conduce în această ierarhie, cu 25 de meciuri.

22. Partida din optimi dintre Franţa şi Spania a fost meciul cu numărul 700 de la Cupa Mondială.

23. Loviturile de departajare dintre Elveţia şi Ucraina (3-0 pentru Ucraina) au însemnat partida cu cele mai puţine penalty-uri transformate în istoria CM. Elveţia a devenit prima echipă care nu a reuşit să transforme niciun penalty la loviturile de departajare.

24. Cele 11 goluri ale Italiei la CM 2006 au fost marcate de nu mai puţin de 10 jucători, egalînd astfel recordul Franţei la CM 1982.

25. Media de spectatori la CM 2006 este de 52.500 pe meci, a doua din istoria Cupei Mondiale. Doar CM din SUA, din 1994, a atras mai mulţi spectatori.



12