Nişte vagi urme de bani pentru popor au scăpat chinuite din vistieria statului sub formă de rectificare bugetară. În loc să liniştească spiritele, bruma de bani a enervat mai mult, înşelând aşteptările oamenilor. Maşinaţiunile bugetare, care pot părea strategii serioase, nu sunt: se ia de la un minister pentru a se da la acelaşi minister, dar şi altuia, căruia, de asemenea, i se ia! Vi se pare ciudat? Citiţi în continuare!
Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei și a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 2,92 miliarde de lei. Documentul are în vedere suplimentarea fondurilor alocate pentru Sănătate şi Învăţământ, sumelor necesare pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate în cursul anului curent și fondurilor pentru continuarea proiectelor de investiții fezabile.
Astfel, pentru Sănătate, la modul general, s-au asigurat 568,6 milioane de lei. Din aceşti bani, Ministerul Sănătății ia 297,6 milioane de lei și Casa de Naţională de Asigurări de Sănătate 271 milioane de lei. Aceşti bani - total insuficienţi! - sunt pentru plata salariilor majorate ale personalului medico-sanitar, precum și pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, dotare cu medicamente și materiale sanitare la cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ.
Pentru Educaţie vor fi alocați 1,01 miliarde de lei la învăţământ și alți 2,80 miliarde de lei pentru asistență socială. Banii de pe învăţământ nu ajung nici măcar pentru plata salariilor restante câştigate de profesori în instanţă după tăierile din epoca de tristă amintire, Boc.
Agricultura va beneficia de 405,3 milioane de lei pentru subvenții la plata deconturilor la motorină - trim. II și III 2016 și acordarea ajutoarelor de minimis pentru sectorul zootehnic (suma s-a asigurat prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii). Fără alte comentarii.
Cultura va primi 22,5 milioane de lei, adică 5 milioane de euro, adică banii necesari pentru achiziționarea operei de artă "Cuminţenia Pământului". Adică tot din banii noştri.
Există bani şi pentru majorarea salariilor personalului din autoritățile publice la nivelul serviciilor parlamentare, dacă vă făceaţi cumva probleme pentru această categorie bugetară.
Serviciul Român de Informații primeşte şi el bani pentru programe majore de achiziții - 37,7 milioane de lei, iar Ministerul Afacerilor Externe - 35,1 milioane de lei în principal pentru asistență pentru dezvoltare (Facilitatea Turcia) și cheltuieli de personal.
Pe ministere, primesc bani în plus Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice - 2,80 miliarde de lei; Ministerul Finanțelor Publice - Acțiuni Generale - 613,6 milioane de lei; Ministerul Afacerilor Interne - 367,9 milioane de lei din care 182 milioane de lei cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare; Ministerul Sănătății - 297,6 milioane de lei; Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice - 265 milioane de lei; Autoritatea Electorală Permanentă - 55 milioane de lei, din care 49,8 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politice.
Pe de altă parte, există şi ministere de unde se iau bani. Un exemplu ar fi Ministerul Transporturilor, un altul - Ministerul Culturii şi un altul - instituţia care se ocupă de Agricultură. Cum e posibil, că parcă abia au primit... Păi statul dă cu o mână strânsă pumn, iar cu alta larg deschisă ia! Sau, mai bine zis: statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat!