Senatul Universităţii „Ovidius” Constanţa (UOC) s-a reunit, ieri, în şedinţă extraordinară, dat fiind faptul că rectorul Universităţii, prof. univ. Tiberius Epure, este arestat preventiv, fiind acuzat de comiterea a trei infracţiuni de luare de mită, astfel că unitatea de învăţământ a rămas fără rector. Şedinţa extraordinară a avut pe ordinea de zi două teme principale. După ce au fost validate deciziile Consiliului de Administraţie, referitoare la rezultatele sesiunii din iulie a Admiterii 2013, s-a trecut la votarea, la vedere, a ordonatorului de credite, pe perioadă determinată, până la încetarea cauzelor care conduc la imposibilitatea exercitării atribuţiilor de către actualul titular al funcţiei. „Nu s-a dorit un vot secret. Au dorit să aibă drept de semnătură, în locul rectorului, doi candidaţi, respectiv prof. Stanciu şi prof. Teodosie, ambii prorectori. A fost votată majoritar prof. Stanciu”, a declarat, pentru „Telegraf”, preşedintele Senatului UOC, prof. univ. dr. Petru Bordei. El a precizat că Senatul a desemnat prorectorul care preia atribuţiile de ordonator de credite în persoana prof. univ. dr. ing. Gabriela Stanciu, prorector pe probleme de Educaţie şi formare continuă. Potrivit procedurilor, propunerea a fost înaintată Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).
MEN A REACŢIONAT DUPĂ ZILE DE TĂCERE După câteva zile de tăcere, ieri după-amiază, MEN s-a hotărât să reacţioneze şi să trimită un comunicat de presă în care se arată că instituţia a luat act de hotărârea Senatului UOC şi s-a emis un ordin de ministru prin care prof. Dănuţ-Tiberius Epure a fost suspendat din funcţia de rector pe durata efectuării cercetărilor penale. „În toată această perioadă, prof. Gabriela Stanciu va îndeplini funcţia de ordonator de credite al UOC, conform ordinului MEN”, se arată în comunicatul MEN. De asemenea, MEN a emis şi un Ordin de ministru privind revocarea prof. Dănuţ-Tiberius Epure din poziţia de membru cu funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor, comisie de specialitate a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
POTRIVIT PROCURORILOR DNA Reamintim că rectorul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate miercuri de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost admisă propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Hotărârea Tribunalului Capitalei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, fapt care s-a şi întâmplat. Epure este acuzat că a primit bani pentru a facilita admiterea mai multor studenţi la Facultatea de Farmacie. Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, întocmită de procurori, rectorul a primit de la o persoană, în cursul lunii august 2012, 1.000 de euro, prin intermediar, pentru a facilita admiterea fiicei celui de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie, pe un loc destinat cetăţenilor străini. De asemenea, în iulie 2013, Epure a pretins, atât direct, cât şi prin intermediar, de la două persoane, 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs. Din banii pretinşi în iulie, Epure a primit 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările la disciplinele biologie şi chimie. Potrivit anchetatorilor, la pretinderea şi primirea sumei de 4.000 de euro, rectorul a fost ajutat de către Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani. Stere Tala este cercetat penal pentru complicitate la luare de mită.
Pentru ziarul „Telegraf”, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, prof. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu: „Învăţământul superior, aruncat într-o lumină complet nefavorabilă”
Într-un interviu pentru „Telegraf”, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) din România, prof. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a vorbit despre situaţia fostului rector al Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Tiberius Dănuţ Epure, arestat pentru 29 de zile, acuzat de comiterea a trei infracţiuni de luare de mită.
Reporter: Ce înseamnă pentru învăţământul superior românesc arestarea şi acuzele la adresa rectorului unei universităţi de stat de talia Universităţii „Ovidius”?
Preşedintele CNR, prof. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu: Situaţia rectorului Universităţii „Ovidius” Constanţa, conf. univ. dr. Tiberius Dănuţ Epure, a aruncat întregul sistem de învăţământ superior românesc într-o lumină complet nefavorabilă. Nu este un lucru cu care să ne mândrim, din contră. Deocamdată, decizia instanţei este temporară, rămâne de văzut ce se va întâmpla.
R: Au mai fost rectori sau membri ai CNR acuzaţi de luare de mită?
SMC: Din experienţa mea, Consiliul nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie. Din ce cunosc, CNR nu a mai avut membri asupra cărora să planeze astfel de acuze. Este fără precedent, dar sper ca învăţământul superior să nu mai aibă parte de astfel de evenimente nefericite.
R: Consideraţi că activitatea CNR este afectată în vreun fel de situaţia de la Constanţa?
SMC: Nu, activitatea noastră nu este afectată. În conducerea instituţiei mai sunt zece vicepreşedinţi, la care se adaugă un preşedinte şi un secretar general. Conform procedurilor, un alt vicepreşedinte ar urma să fie desemnat prin votul membrilor, însă abia după ce Justiţia va da un verdict în cazul rectorului suspendat. Următoarea şedinţă a CNR este programată în octombrie. Probabil, atunci se va lua în discuţie şi situaţia de la Constanţa, cu toţi membrii CNR.