Recunoaşterea genocidului armean vine în cel mai nepotrivit moment pentru relaţiile dintre Turcia şi Israel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recunoaşterea genocidului armean vine în cel mai nepotrivit moment pentru relaţiile dintre Turcia şi Israel

Externe 24 Mai 2018 / 17:31 725 accesări

Parlamentarii israelieni au aprobat miercuri o propunere de a organiza o dezbatere în plen asupra ''recunoaşterii genocidului armean'', în momentul când relaţiile Turcia-Israel sunt la cel mai scăzut nivel după criticile vehemente ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în urma uciderii de către soldaţi israelieni a zeci de palestinieni în protestele din Fâşia Gaza săptămâna trecută, informează joi France Presse şi dpa. Chiar dacă această propunere nu poate fi considerată un act al guvernului, ea ar putea înrăutăţi relaţiile deja tensionate cu Ankara. Preşedintele turc a acuzat Israelul că foloseşte metode demne de nazişti după uciderea a peste 60 de palestinieni în protestele din 14 mai.

Înaintea votării propunerii, deputata Tamar Zandberg de la partidul de opoziţie de stânga Meretz a declarat că acest calendar nu are nimic de-a face cu agravarea tensiunilor cu Ankara. "Această problemă a făcut obiectul unor dispute politice de mult timp. Nerecunoaşterea genocidului armean este o lipsă de moralitate pentru Israel", a spus ea. O discuţie în plen ar fi "o iniţiativă importantă pentru mesajul moral pe care Israelul vrea să-l trimită întregii lumi", a adăugat Zandberg. Moţiunea a fost aprobată de cei 16 deputaţi prezenţi la şedinţă (din 120), însă nu a fost stabilită nicio dată.

Din 1989, Meretz a încercat să facă recunoscut masacrul armenilor comis de turcii otomani în 1915-1917 drept "genocid", dar guvernele din Israel au respins încercările sale din cauza legăturilor cu Turcia care au evoluat neregulat în ultimii ani. Potrivit Armeniei, aproximativ 1,5 milioane de armeni au murit. Ankara respinge vehement termenul de "genocid". Cu toate acestea, Turcia, statul succesor al Imperiului Otoman, acceptă că mulţi armeni au fost ucişi în timpul războiului.

Creşterea tensiunilor între Israel şi Turcia ar putea sabota normalizarea fragilă începută de aceste două ţări în 2016 după o gravă criză diplomatică declanşată de un raid israelian mortal împotriva unei nave a unui ONG turc ce se îndrepta spre Gaza în 2010.

În prezent, cele două ţări îşi aplică reciproc sancţiuni diplomatice de la 14 mai. Ankara i-a trimis acasă provizoriu pe ambasadorul Israelului în Turcia şi pe consulul general israelian la Istanbul. Israelul a luat o măsură similară împotriva consulului general turc la Ierusalim. O serie de ţări din întreaga lume, inclusiv Germania, Franţa şi Olanda, au recunoscut uciderea armenilor în Imperiul otoman ca genocid.

Taguri articol


12