Ziua Naţională a României este sărbătorită, la malul mării, în avans, prin expoziţii, spectacole şi simpozioane, într-o altă zi cu semnificaţie specială pentru spiritualitatea românească, de praznicul Sfântului Apostol Andrei, creştinătorul şi ocrotitorul României.
SIMPOZION, LA MUZEUL DE ISTORIE Seria manifestărilor aniversare organizate de instituţiile de cultură de la malul mării debutează astăzi, de la ora 11.00, cu un simpozion menit să sublinieze importanţa actului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment istoric anunţat de evenimentele de la 27 Martie 1918 - Ziua Basarabiei şi 28 Noiembrie 1918 - Ziua Bucovinei. Simpozionul are loc în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Despre semnificaţia actului istoric de la Alba Iulia şi implicaţiile socio-politice le vor vorbi elevilor constănţeni, prezenţi la manifestare, muzeograful dr. Lavinia Gheorghe şi dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, de la Muzeul Marinei Române.
„A FOST ODATĂ” O expoziţie de poveste... „A fost odată”, semnată de plasticianul Marin Deaconu, se va deschide astăzi, de la ora 17.00, la galeria Uniunii Artiştilor Plastici din România, din strada Ştefan cel Mare. Vernisajul spectaculoasei expoziţii - 20 de lucrări executate în tehnica mozaic - sticlă, piatră, onix, marmură, sticlă fuzionată - care explorează universal fabulos al copilăriei va fi susţinut de criticul de artă Alice Dinculescu.
DANSURI TRADIŢIONALE Ziua de 1 Decembrie este celebrată, în avampremieră, şi la Palatul Copiilor, de la ora 17.00, printr-un spectacol special în care îşi vor da concursul şi elevii de la Cercul de dans românesc, coordonaţi de coregraful Elena Dordea, ce vor reconstitui momentul Marii Uniri.
ANIVERSĂRI De asemenea, astăzi, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” sărbătoreşte 55 de ani de existenţă, pe care îi marchează printr-o expoziţie dedicată profesorilor Eugen Mărgărit, Mircea Vărzaru şi Nicolae Rădulescu, al cărei vernisaj este programat de la ora 12.00. Activităţile omagiale se vor muta, de la ora 16.00, în sala „Sergiu Celibidache”, unde va avea loc un spectacol festiv, în care sunt incluse momente coregrafice şi muzicale, cu participarea Corului „Cantilena”, coordonat de prof. dr. Horaţiu Alexandrescu.
UN DAR, ÎN SEARA DE SFÂNTUL ANDREI În ajunul zilei de 1 Decembrie, de praznicul Sfântul Andrei, de la ora 19.00, jazzmanul constănţean Harry Tavitian şi invitaţii săi, pianista Delia Pavlovici, criticul de artă Doina Păuleanu, percuţionistul Corneliu Stroe, saxofonistul Anatoly Vapirov, graficianul Ion Tiţoiu şi istoricul ideilor, Sorin Antohi, le dăruiesc constănţenilor un eveniment artistic special: „Fiii Dobrogei”.