Expoziţia de bază a Muzeului de Artă Populară reuneşte toate genurile artei populare, repartizate pe zone etnografice din întreaga ţară. Colecţiile muzeului cuprind piese din ceramică, icoane pictate pe lemn şi sticlă, obiecte din metal, elemente de port popular, scoarţe, ţesături, textile şi podoabe. Cea mai recentă expoziţie temporară organizată de Muzeul de Artă Populară este cea intitulată “Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni”. Evenimentul expoziţional a fost deschis la începutul acestei săptămîni şi face parte din cadrul unei tematici mai largi: „Dobrogea, spaţiu de sinteză a culturii tradiţionale”.
Deoarece expoziţia permanentă a instituţiei de malul mării cuprinde dovezi de cultură materială şi spirituală reprezentative pentru întreaga Românie, expoziţiile temporare au rolul de a aduce în centrul atenţiei valori ale culturii populare dobrogene, dar şi ale etniilor din spaţiul cuprins între Dunăre şi Marea Neagră. Piesele incluse în expoziţia temporară “Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni”, care fac parte din cea mai mare colecţie din ţară, sînt expuse în două săli de la parterul Muzeului de Artă Populară. În prima încăpere sînt prezentate, în vitrine special amenajate, obiectele care fac parte din categoria darurilor de nuntă. Aceste piese, ştergare ţesute şi brodate, punguţe pentru tutun şi ceas, elemente care alcătuiesc acoperămîntul capului (basmale), sînt oferite de mireasă peţitorilor, mirelui, socrilor şi cavalerilor de onoare. Vizitatorii Muzeului de Artă Populară vor observa că în aceeaşi sală sînt expuse şi piese de port şi accesorii pentru mire şi mireasă, dar şi podoabe din argint, cum ar fi inele, cercei, cingători.
În sala dedicată zestrei miresei sînt reunite cele mai importante categorii de ţesături şi broderii. „Zestrea obligatorie a fiecărei mirese cuprinde feţe de plapumă brodate, cearşafuri cu motive decorative florale şi fitomorfe, feţe de pernă croşetate, ştergare de grindă realizate în tehnica karamani, batiste de nuntă brodate şi baticuri ornamentate cu acul”, a explicat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru. Expoziţia “Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni” este deschisă publicului larg pînă pe data de 10 iunie, cînd va fi vernisată expoziţia “Nunta la români”.