Redescoperindu-l pe Nicolae Rădulescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Redescoperindu-l pe Nicolae Rădulescu

Cultură 20 Septembrie 2011 / 00:00 2302 accesări

Publicul iubitor de frumos care nu a trecut pragul Muzeului de Artă, în ultimele două săptămâni, este invitat să descopere lucrările unui pictor reprezentativ al urbei tomitane şi nu numai: Nicolae Rădulescu, artistul care a trăit şi a creat pe pământul ars de soare al Dobrogei, mângâiat de briza răcoroasă a mării. Expoziţia retrospectivă intitulată „Nicolae Rădulescu, pictor dobrogean” este deschisă la parterul instituţiei de cultură, pentru a marca o sută de ani de la naşterea pictorului reprezentativ al Constanţei, primul director al actualului Colegiu Naţional de Arte „Regina Maria” (1956-1957, 1970-1973).

RETROSPECTIVĂ, LA CENTENAR Născut în comuna Chirnogeni, la 11 august 1911, Nicolae Rădulescu a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, secţia pictură, la clasa maestrului Camil Ressu. Prin activitatea sa artistică foarte bogată, plasticianul s-a făcut rapid remarcat, în 1940, Consiliul profesoral al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti recomandându-l ca secretar al Academiei, însă, din pricina războiului, nu a putut activa în această funcţie. În 1956, i se atribuie responsabilitatea înfiinţării şi conducerii Cenaclului Plastic din Constanţa, an în care devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Nicolae Rădulescu este cunoscut şi ca un cadru didactic cu rezultate deosebite.

Peste 300 de lucrări pe care şi-a pus amprenta creativă se află în numeroase colecţii particulare din ţară şi străinătate, tablouri care îi poartă semnătura regăsindu-se şi în patrimoniul Muzeului de Artă. Printre realizările artistice ale lui Nicolae Rădulescu se numără şi pictura în frescă umedă pentru numeroase biserici din judeţul Constanţa - în 1943, a primit atestatul de pictor bisericesc, categoria I -, dar şi restaurarea Vilei Şuţu din Constanţa, care devine Casa Regională a Creaţiei Populare.

Activitatea sa creatoare a fost dublată de cea didactică. În 1956, înfiinţează Şcoala de Muzică şi Arte Plastice - nucleul actualului Colegiu Naţional de Arte „Regina Maria” - fiind şi directorul instituţiei. În prezent, fiul său, Victor Rădulescu, duce mai departe ştafeta preluată de la tatăl său, fiind şi directorul adjunct al Colegiului „Regina Maria”.

Pentru a-i celebra personalitatea marcantă, instituţia de învăţământ vocaţional de la malul mării a organizat Concursul Judeţean de Pictură „Nicolae Rădulescu”, a cărui primă ediţie a avut loc anul acesta.

Taguri articol


12