Muzeul de Artă găzduieşte, în această perioadă, o expoziţie specială, „Genul: Feminin”, semnată de tânăra artistă plastică Lelia Rus Pîrvan. Tema generoasă a expoziţiei, maternitatea şi feminitatea, invită la reflecţie şi la o reevaluare a celor două concepte purtătoare de semnificaţii.
La prima sa expoziţie personală, Lelia Rus Pîrvan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa, a reuşit să surprindă în mod plăcut specialiştii şi publicul iubitor de artă. Lucrările sale de pictură, grafică, sculptură şi fotografie, încântă, stârnesc uimire şi semne de întrebare, în acelaşi timp.
Expoziţia este grupată pe mai multe puncte de interes, atenţia fiind atrasă atât de lucrările de pictură şi grafică, dar şi de fotografie, sculptura ocupând, însă, locul central, trădând vocaţia de sculptor a artistei. Punctul de interes îl constituie sculptura „Femeie-Poartă”, care se referă la universul casnic, feminin, la casa ca gyneceu şi la femeie ca „poartă” de intrare în lume. „Poarta din sculptura mea este o poartă originală, de la castelul Corvineştilor din Hunedoara, din secolul al XV-lea, care nu s-a putut restaura din cauza gradului înaintat de dezintegrare şi pe care am alăturat-o unui turn de sâni, cu două mâini deasupra, menite să exprime prin gestul lor acoperişul casei”, precizează Lelia Rus Pîrvan.
Miracolul maternităţii, creaţia de viaţă, au inspirat-o pe tânăra artistă în realizarea expoziţiei, muză fiindu-i fiica sa, micuţa Marta Sofia. Lelia Rus Pîrvan opune conceptului modern şi frivol de „femeie obiect” o percepţie sensibilă şi reală a ideii de feminitate. Reprezentările sânilor, ale nudităţii înnobilată de dulcea povară a noii vieţi care sălăşluieşte în pântec, nu au nimic frivol şi superficial, dimpotrivă, propun un discurs persuasiv şi serios, din care nu lipseşte, însă, ludicul.
Prima expoziţie personală semnată de Lelia Rus Pîrvan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, reprezintă concretizarea practică a lucrării de doctorat „Forma feminină între premise teoretice şi rezolvări personale”, coordonată de prof. univ. dr. Mihai Mănescu.