Washingtonul va reduce şi mai mult personalul diplomatic de la ambasada sa din Damasc, din cauza unor îngrijorări privind securitatea, provocate de continuarea violenţelor în această ţară, a anunţat, miercuri, Departamentul de Stat. Această decizie completează o măsură adoptată în octombrie, prin care personalul diplomatic american era redus şi care interzicea familiilor membrilor personalului să călătorească în ţară, afectată de o mişcare de contestare din partea opoziţiei, reprimată dur de regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Din cauza scăderii efectivelor, consulatul american va fi accesibil doar în baza unei întâlniri programate. Ambasadorul american la Damasc, Robert Ford, a părăsit urgent ţara, la sfârşitul lui octombrie, din cauza unor ameninţări credibile la adresa securităţii sale personale, dar a revenit în Siria, în decembrie.
Vicepreşedintele american, Joe Biden, a discutat, miercuri, despre situaţia din Siria cu premierul Hamad ben Jassem al-Thani, ministru de Externe al Qatarului, un aliat apropiat al SUA în zona Golfului. Consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Obama, Tom Donilon, a participat, de asemenea, la aceste discuţii cu şeicul Hamad ben Jassem al-Thani. Oficialii au abordat şi dosarul tensionat dintre SUA şi Iran. Într-un discurs susţinut marţi, Bashar al-Assad a acuzat ţările străine de complotare împotriva Siriei. ”Visul lor va deveni coşmar. Nu vom permite înfrângerea Siriei, care ar însemna prăbuşirea întregii regiuni”, a avertizat el. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a denunţat acest discurs ca ”glacial cinic”.
ARME DE LA RUŞI O navă rusă cu armament pentru Siria a ancorat, ieri, în Tartus, chiar dacă asigurase că îşi va schimba destinaţia, scrie cotidianul turc ”Hurriyet”. ”Marina turcă a aflat că nava rusă MV Chariot a ancorat în portul sirian”, scrie ziarul, citând un oficial. Rusia are un şantier de mentenanţă navală, datând din perioada sovietică, lângă Tartus, singurul punct militar al Siriei la Mediterana. Nava, sub pavilion Sf. Vicenţiu şi Grenadine, a plecat din St. Petersburg spre Latakia, cu 35-60 de tone de munţii şi explozibili destinaţi Ministerului sirian al Apărării. MAE rus a spus că nava transportă o încărcătură periculoasă dar nu a făcut precizări. Potrivit documentelor, expeditorul este compania rusă de armament Rosoboronexport. Ruta iniţială a navei era prin apele Turciei, stat care nu este membru UE, pentru a nu se încălca restricţiile UE impuse Siriei. Nava însă a fost obligată să aoncoreze pentru realimentare în portul cipriot Limassol, marţi. Autorităţile cipriote au verificat documentele şi au încercat să vadă încărcătura dar nu au putut deschide patru containere. Ciprioţii au spus că nava transporta material periculos. Ciprul a lăsat nava să plece, după ce comandantul promisese să schimbe destinaţia.
ALT GUVERN Un nou guvern format din reprezentanţii diverselor cercuri ale opoziţiei naţionale va fi format în Siria, la începutul lunii viitoare, a anunţat, ieri, cotidianul ”Al-Watan”, apropiat de putere. Consultările pentru formarea unui nou Cabinet vor începe săptămâna viitoare, potrivit sursei. În urmă cu două zile, preşedintele sirian a vorbit despre necesitatea formării unui nou guvern. Assad a adăugat că ”toate forţele politice trebuie să contribuie pentru ca noul guvern să fie guvernul întregii ţări, nu al unui singur partid”.