Reducerea TVA la 5% trebuie aplicată tuturor produselor alimentare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reducerea TVA la 5% trebuie aplicată tuturor produselor alimentare!

Social 02 Iulie 2009 / 00:00 535 accesări

După ce ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, a declarat că va propune reducerea TVA pentru alimente la 5%, sindicatele din Agricultură consideră că măsura ar trebui să vizeze întreaga filieră a produselor alimentare. Prin aplicarea Codului de Bune Practici, asta ar însemna o reducere a preţului alimentelor cu pînă la 25-30% şi ar putea conduce la diminuarea evaziunii fiscale din sector. „Reducerea TVA ar trebui realizată pentru întreaga filieră a produselor alimentare, aşa cum am propus noi, cu mult timp în urmă. Aceasta ar fi situaţia în care, printr-un TVA unitar, s-ar putea face ceva bun pentru sector”, a declarat preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan. Potrivit lui Ştefan, de un TVA redus ar trebui să beneficieze producătorii, procesatorii şi comercianţii, ceea ce ar putea duce la o reducere a preţurilor de pînă la 25-30%, în condiţiile în care se va aplica corect şi Codul de Bune Practici. “Cu un TVA de 5% la materia primă, la procesare şi la vînzare şi, cumulat cu aplicarea corectă a Codului de Bune Practici privind produsele alimentare, ar putea conduce la reducerea preţului alimentelor cu 25-30 de procente. De asemenea, ar mai fi un avantaj, se va ajunge la reducerea evaziunii fiscale, care deja este foate mare la produsele agricole, în special la comerţul cu cereale, unde depăşeşte 50%”, a explicat Ştefan. El a adăugat că, în acest fel, s-ar diminua şi activitatea agenţilor comerciali care efectuează comerţul tip “suveică”, deoarece prin reducerea TVA-ului, le va scădea profitul. Nicolae Ştefan a mai spus că aceasta măsură ar avantaja în primul rînd fermierul, care îşi va putea vinde produsele la un preţ corect.



12