Reducerea TVA la alimentele de bază = reducerea evaziunii fiscale în industria alimentară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reducerea TVA la alimentele de bază = reducerea evaziunii fiscale în industria alimentară

Justiție 20 Decembrie 2008 / 00:00 613 accesări

Măsura de reducere a TVA la alimentele de bază, inclusă în programul de guvernare PSD-PDL, ar putea reduce evaziunea fiscală în industria alimentară care se ridică la aproape 70% în momentul de faţă, a declarat, analistul economic Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicată (GEA). „La ora actuală, doar România şi Danemarca sînt singurele ţări din UE care nu au TVA redus la unele produse alimentare de bază, în condiţiile în care peste tot în UE se practică aşa ceva. Din păcate, bugetul de stat este extrem de sărăcit şi s-ar putea să nu suporte o astfel de reducere în acest moment, deşi evaziunea generată de TVA, în special la produsele alimentare este mult peste media evaziunii din economia naţională, care se ridică la 50%. Acest procent este, în general, ceea ce ar trebuie să se colecteze din economia naţională din TVA, dar nu se colectează”, a precizat Voinea. Pe de altă parte, directorul GEA consideră că într-o perioadă de criză se întîmplă chiar un fenomen de creştere a evaziunii fiscale. “Consider că, în primul rînd, Guvernul ar trebui să facă un studiu de impact, din care să reiasă dacă bugetul are mai mult de suferit de pe urma evaziunii fiscale sau din reducerea TVA. Conform rezultatelor studiului, se vor evita măsurile care au impact negativ asupra bugetului”, a mai spus Voinea. De asemenea, analistul consideră că ar trebui stabilit foarte clar care sînt produsele alimentare care vor avea TVA redus pentru că în categoria produselor de panificaţie intră mai multe produse, şi nu numai pîinea. “Trebuie stabilit foarte clar care sînt produsele cu TVA redus pentru că, de exemplu, la pîine, pot fi incluşi şi covrigii, iar la carne şi conservele din carne”, a mai spus Voinea. Potrivit preşedintelui Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu, reducerea TVA la pîine, la 5%, ar putea aduce o reducere medie cu 1.400 lei vechi pe bucată, în condiţiile în care o pîine de 300 de grame costă în prezent aproximativ 10.000 de lei vechi. “Reducerea TVA ar face posibilă ieşirea la lumină a multor firme care lucrează la negru în industria de morăit şi panificaţie, ceea ce ar putea determina, nu o scădere a încasărilor la buget, ci o creştere cu 25-30%, dar şi o creştere a consumului de pîine. În momentul în care Mugur Isărescu a decis creşterea TVA la alimente de bază de la 9 la 19%, am avut, în primele trei luni, o reducere a consumului de 30%”, a spus Popescu. Valoarea pieţei româneşti de produse de morărit, panificaţie şi produse făinoase este estimata la aproximativ două miliarde euro. Pe această piaţă extrem de fragmentată, cotele principalilor jucători din morărit şi panificaţie variază între 4 şi 6 la sută, în timp ce piaţa neagră reprezintă aproximativ 40% din total. Firmele asociate Rompan asigură la nivel naţional peste 65% din producţia de pîine şi produse făinoase şi în jur de 40-45% din cea de panificaţie. Deşi în proiectul Programul de Guvernare al alianţei guvernamentale PSD - PDL este cuprinsă o reducere a TVA la alimente de bază la 5% faţă de 19, în prezent, este posibil ca o serie de prevederi fiscale din textul original, printre care şi reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza şi majorarea la 25% pentru produsele de lux. Formula a fost înlocuita cu “posibilitatea introducerii unor reduceri de TVA pe anumite produse şi servicii cu respectarea practicii europene”.



12