Referendum cu probleme în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Referendum cu probleme în R. Moldova

Externe 06 Septembrie 2010 / 00:00 419 accesări

Cetăţenii moldoveni au fost chemaţi la urne, ieri, în cadrul primului referendum constituţional din istoria ţării, referitor la alegerea directă a preşedintelui. Peste 2,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot au fost aşteptaţi la urne pentru a decide cum va fi ales şeful statului. De la ora 7.00 până la 21.00 pe teritoriul R. Moldova au activat 2.034 de secţii de votare, deşi era preconizată votarea la 2.035 de secţii, iar în străinătate au activat 78 de secţii de vot. Referendumul a fost monitorizat de către observatori naţionali şi internaţionali. Scrutinul va fi validat în cazul în care la urne se vor prezenta o treime dintre alegătorii incluşi pe liste, iar şeful statului va putea fi ales prin vot direct doar dacă majoritatea celor prezenţi la referendum se vor exprima în acest sens.

În campania electorală de organizare a referendumului constituţional au participat 25 de formaţiuni politice, dintre care 16 au pledat pentru modificarea art. 78 al Constituţiei, patru împotrivă, iar alte patru au îndemnat alegătorii la boicotarea referendumului. Referendumul reprezintă o etapă în încercările autorităţilor de a depăşi criza politică din această ţară, care durează de aproape un an şi jumătate. În cazul în care se va opta pentru modificarea Constituţiei, până la finele acestui an ar urma să aibă loc şi alegeri parlamentare anticipate, concomitent cu cele prezidenţiale.

Referendumul s-a confruntat însă cu probleme peste probleme. Comisia Electorală Centrală (CEC) din R. Moldova a prezentat date greşite despre prezenţa la vot, exprimându-şi scuzele pentru această eroare. Datele privind prezenţa la vot prezentate de CEC la ora 09.45 erau eronate. Ulterior, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a anunţat că sistemul electronic de colectare a datelor de la secţiile de votare de pe întreg teritoriul ţării a căzut, adăugând că autorităţile analizează ipoteza unui atac cibernetic. Ulterior, CEC a anunţat că 22,17% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea până la ora 18.45. Toţi cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi-au exprimat voturile. AIE, aflată la guvernare în R. Moldova, este formată din patru formaţiuni: Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră. În schimb, Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), care a avut câte un observator în toate secţiile de votare şi câte un reprezentant în birourile electorale din ţară, a anunţat că a depus contestaţii în toate consiliile electorale teritoriale. În străinătate PCRM a delegat observatori doar în România şi în Rusia. PCRM a îndemnat alegătorii să boicoteze referendumul prin neprezentare la vot.

Şi autorităţile separatiste transnistrene au blocat desfăşurarea referendumului din localitatea Corjoval. Sute de persoane ce aparţineau, probabil, forţelor de securitate de la Tiraspol au pătruns, de la ora 7.00, în Liceul Mihai Eminescu din Corjova, interzicând accesul la urne al celor peste 1.300 de alegători. Şi vicepreşedintele formaţiunii Mişcarea Acţiunea Europeană, Alexandru Gorgan, a fost reţinut ieri la punctul de trecere de la Dubăsari, fiind apoi expulzat din Transnistria. Acesta mergea în regiune pentru a supraveghea desfăşurarea referendumului constiţutional în Transnistria.



12