Referendum după România reală sau cea statistică?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizia, în mâna CCR

Referendum după România reală sau cea statistică?

Eveniment 01 August 2012 / 00:00 2008 accesări

SOMAŢIE PENTRU BĂSESCU Referendumul s-a terminat, românii au ieşit la vot, însă scandalul politic continuă, în condiţiile în care poziţiile antagonice ale celor două tabere se radicalizează tot mai abrupt. Premierul Victor Ponta a declarat că îl dispreţuieşte pe Traian Băsescu. „Eu nu o să lucrez cu Traian Băsescu. (...) Dacă va decide Curtea Constituţională că Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, voi face tot posibilul să nu interferez cu domnia sa în niciun fel. Să se ducă la Bruxelles, ca să se plimbe. La CSAT-ul convocat de Băsescu nu voi participa. Nu voi bloca funcţionarea instituţională. E un om total incoerent, e un pericol pentru România şi vreau să stau cât mai departe de el. Băsescu e o ruşine pentru România, iar eu nu umblu cu un individ iresponsabil şi incoerent, pentru că nu vreau să îl legitimez”, a declarat Victor Ponta. Premierul a afirmat că liderilor europeni, care au presat Guvernul USL să accepte validarea referendumului cu o prezenţă de 50% plus unu, nici prin cap nu le-a trecut că preşedintele suspendat Traian Băsescu se va comporta ca un “şmenar” şi îi va “şmenui ca la alba-neagra”. “Acum, aceşti lideri europeni simt că au fost folosiţi. Băsescu este singurul preşedinte care nici măcar el nu s-a votat”, a spus Ponta. În acelaşi timp, Ponta l-a somat pe preşedintele suspendat Traian Băsescu să înceteze imediat cu declaraţiile iresponsabile privind “lovitura de stat”, spunând că există mijloace legale şi constituţionale pentru ca cetăţenii care au votat să fie apăraţi de abuzurile acestuia.

ROMÂNIA STATISTICĂ Reprezentanţii USL încă mai speră că Băsescu nu se va reîntoarce la Cotroceni, spunând că, dacă s-ar analiza situaţia reală a electorilor din România, conform ultimelor date ale recensământului din 2011, s-ar constata faptul că populaţia României a scăzut considerabil. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu trebuie să armonizeze datele privind “România reală şi cea statistică”. “CCR trebuie să dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele Institutului Naţional de Statistică (INS) cu datele pe care le deţine Ministerul Administraţiei şi Internelor”, a declarat Vosganian. El a precizat că o decizie care s-ar da în baza unei Românii ipotetice ar putea să ducă la o concluzie riscantă pentru societatea românească. “Noi spunem că decizia CCR şi procedurile pe care le va urma Parlamentul pentru aplicarea acestei decizii trebuie să ducă, pe de o parte, la o soluţie juridică privind referendumul, dar pe de altă parte trebuie să ofere auspicii favorabile pentru încheierea crizei politie din România. Orice soluţie care nu pune de acord România statistică şi România reală şi care se bazează pe un cvorum excesiv ipotetic nu ar face decât să adâncească apoi criza politică, să ducă la o stare de ilegitimitate cronică pentru unele instituţii ale statului, în primul rând pentru cea prezidenţială, şi să tensioneze opinia publică”, a afirmat vicepreşedintele PNL. Într-un document al INS, prezentat opiniei publice, se arată că, în februarie 2012, conform datelor recensământului din 2011, în România erau înregistraţi puţin peste 19 milioane de locuitori, din care aproximativ 20% nu aveau încă vârsta necesară pentru a putea vota. Acest lucru înseamnă că numărul persoanelor cu drept de vot era undeva în jurul a 16 milioane. Analizând datele parţiale publicate de Biroul Electoral Central, la referendumul din 29 iulie de demitere a preşedintelui Traian Băsescu s-au prezentat la vot peste 8,5 milioane de români, ceea ce ar însemna peste 50% din populaţia cu drept de vot, fapt ce ar conduce la validarea referendumului din 29 iulie.

FRUSTRĂRI PORTOCALII În tot acest timp, pedeliştii continuă acuzele nefondate şi dezinformările. Declaraţiile halucinante ale liderilor PDL nu fac decât să confirme disperarea lor că pot pierde Palatul Cotroceni, ultima redută care le-ar mai putea da speranţe pentru alegerile parlamentare. Ignorând datele statistice de la INS, pe care au refuzat să le facă publice, pedeliştii susţin în continuare că în România sunt peste 18 milioane de alegători. Conform unei logicii portocalii, dacă din cei care au venit la vot, aproximativ 7,5 milioane de români au spus DA demiterii lui Traian Băsescu, înseamnă că restul românilor, adică vreo 11 milioane încă îl mai vor pe Băsescu. Ceea ce uită pedeliştii este faptul că, în 2009, la alegerile prezidenţiale, când la vot s-au prezentat aproximativ 10,5 milioane de români, doar puţin peste 5 milioane l-au susţinut pe Băsescu pentru un nou mandat. Alegătorii care nu s-au prezentat atunci la urne, adică vreo 7,5 milioane, nu au fost interesaţi de scrutin. În aceste condiţii, ne întrebăm, de ce sunt atât de siguri pedeliştii că toţi românii care pe 29 iulie nu au venit la vot îl mai vor încă pe Traian Băsescu? Pedeliştii uită că la alegerile locale abia au scos un procent de 16%, acesta fiind adevăratul lor bazin electoral, şi că cele aproximativ 7,5 milioane de români care au spus DA demiterii lui Băsescu sunt mult mai mulţi decât adevăraţii susţinători băsescieni.



12