REFERENDUM PENTRU FAMILIE: Cum se votează și ce reguli trebuie să respecți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

REFERENDUM PENTRU FAMILIE: Cum se votează și ce reguli trebuie să respecți

Administrație 05 Octombrie 2018 / 19:34 1285 accesări

În acest weekend românii sunt invitați la referendumul privind redefinirea noțiunii de familie în Constituție ce vizează schimbarea sintagmei „căsătoria între soți” cu noțiunea de „căsătorie între un bărbat și o femeie”. Cum se votează, care este produra de vot și ce reguli trebuie să respecți.

Întrebarea care se pune la votul pentru referendumul familiei și la care ar trebui să răspundă cetățenii cu ”DA” sau ”NU” este: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

CARE E PROCEDURA DE VOT

Românii care participă la referendum trebuie să știe că accesul în sala de votare se va face în serii, conform numărului cabinelor existente. Astfel că, fiecare participant va prezenta biroului electoral al secției de votare actul de identitate sau adeverința care ține loc de act de identitate. După verificarea înscrierii în lista electorală sau după înscrierea în lista electorală suplimentară, biroul electoral va înmâna participantului buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „Votat”.

Fiecare participant la referendumul familiei din acest weekend își va exprima dorința într-o cabină închisă, aplicând șampila „VOTAT” într-una dintre cele două căsuțe inserate pe buletinul de vot, „DA” sau „NU”. După ce a votat, participantul la referendum va îndoi buletinul de vot, astfel ca pagina albă, care poartă ștampila de control, să rămână în afară, după care îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Imediat, ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui biroului electoral al secției de votare. Președintele poate să ia măsuri ca staționarea celui care votează în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat. Mare atenție însă la faptul că prezenta oricărei persoane în cabinele de vot în afara celei care votează este interzisă!

Dacă un participant la referendum nu poate vota singur, din motive temeinice, constatate și de președintele biroului electoral al secției de votare, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, în scopul de a-l ajuta.

Pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, la cererea celor aflați în această situație sau la cererea organelor de conducere ale instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, în care cei netransportabili se află internați, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află cel în cauză, pentru a se efectua votarea.

Referendum familie 2018. Ce fapte pot constitui fraudarea votului

Frauda la vot înseamnă reprezintă fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător. Frauda se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.



12