Preşedintele Traian Băsescu a provocat, ieri, un nou cutremur pe scena politică românească. Şeful statului a anunţat, de la adăpostul Palatului Cotroceni, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari. Motivul oficial care stă la baza iniţiativei băsesciene ar fi, după cum grăit-a marinarul, respectarea unor promisiuni din campania electorală 2004. Mai pe româneşte, după cinci ani de mandat steril, în care Cotroceniul lui Băsescu nu a produs decît taifunuri şi urgii politice, şeful pedeliştilor, deghizat în şef de stat, şi-a adus aminte că trebuie să se pună bine cu “poporul suveran”. Un argument în favoarea reducerii numărului de parlamentari este, în opinia lui Băsescu, o limitare a corupţiei prin… reducerea numărului de demnitari care ar putea să apeleze la trafic de influenţă. Cu acest argument, preşedintele demonstrează încă odată cît de mult subevaluează românii pe care încearcă să-i perie pentru voturi, în încercarea de a-i convinge că o amărîtă de scădere a numărului de demnitari ar putea să reducă nivelul corupţiei instituţionalizate la nivelul statului român.
Ca de obicei, ieşirile naiv-virile ale prezidentului au generat valuri de critici dure din partea clasei politice. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că Traian Băsescu nu are curaj să se prezinte la alegeri decît ascuns în spatele unui demers populist, dorindu-şi o Mare Adunare Naţională, şi a menţionat că orice discuţie privind modificarea Constituţiei nu poate fi suprapusă prezidenţialelor. \"Traian Băsescu este disperat, nu mai are curaj să se prezinte la alegerile prezidenţiale decît ascuns în spatele unui demers demagogic şi populist. Sînt de acord cu reducerea numărului de parlamentari dar, personal, rămîn partizanul unui Parlament bicameral, iar acuzaţiile în lipsă de probe pe care Traian Băsescu le aruncă asupra unei întregi instituţii privitoare la corupţie fac parte din arsenalul calomniei şi disperării cu care ne-am obişnuit\", a susţinut Antonescu. Şi fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat noua ieşire a lui Băsescu, afirmînd că prin această “diversiune”, actualul şef al statului încearcă să aducă electorii la urne. Şeful de stat încearcă să facă \"o polarizare a societăţii care ar putea avea succes\", avînd în vedere că, \"din lipsă de cultură politică\" oamenii pot crede cameră superioară a Parlamentului inutilă, susţine Tăriceanu.
Şi social democraţii au reacţionat, subliniind că tema unui Parlament unicameral trebuie analizată serios, nu ca subiect de campanie în Cişmigiu. Precizînd că se pronunţă în calitate de specialist în drept şi nu în numele PSD, Ponta a amintit că înfiinţarea unui Parlament unicameral presupune modificarea Constituţiei, procedură care nu poate fi realizată nici prin referendum şi nici prin decret prezidenţial. La rîndul său, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, susţine că propunerea şefului statului ca populaţia să fie chestionată prin referendum în legătură cu oportunitatea instituirii unui Parlament unicameral este doar \"o acţiune de campanie\", care nu urmăreşte niciun scop concret. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că ideea anunţată de Traian Băsescu reprezintă \"o obsesie personală\" a acestuia, care \"pare suspectă şi periculoasă pentru democraţia românească\". Şi liderul PSD, Mircea Geoană, a adoptat o poziţie faţă de noua ieşire a lui Băsescu, subliniind că, după droguri şi prostituţie, preşedintele a ieşit în faţă cu un nou joc de imagine, cerînd referendum.
Nici specialiştii nu văd cu ochi buni tentativa lui Băsescu. Directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu, a calificat drept \"o prostie\" intenţia şefului statului de organizare a unui referendum pentru Legislativ unicameral, apreciind că actualul Parlament nu este lăsat să lucreze şi sugerînd ironic preşedintelui să îl dizolve \"de tot\". \"Este o prostie această iniţiativă. Nu există niciun studiu, nicio fundamentare care să ne arate de ce României i-ar sta mai bine cu un Parlament unicameral şi nu cu unul ca cel actual, cu două Camere\", a spus Iorgulescu. Iniţiativa şefului statului privind referendumul simultan cu scrutinul prezidenţial este o tentativă de fraudă electorală, de corupere a rezultatului alegerilor pentru preşedinte, a susţinut, la tîndul său, liderul Transparency International România. \"Dacă Guvernul îşi bate joc de Parlament, preşedintele Băsescu s-a gîndit ca, în consecinţă, să reducă şi costurile de funcţionare a Legislativului\", a opinat Alistar.