Comisia de revizuire a Constituţiei lucrează „la foc continuu”, astfel încât în luna octombrie românii să poată decide, prin referendum, dacă este mai bună noua Lege fundamentală decât cea veche. Cu cât proiectul clarifică mai multe “bube” legislative, cu atât actul modificării Constituţiei suscită mai mult interes. Pentru a evita anumite situaţii şi a da un sens mai clar legii, Comisia de revizuire a decis, ieri, modificarea articolului 95 \"Suspendarea din funcţie\", în sensul dizolvării Parlamentului în cazul în care propunerea de demitere a preşedintelui României nu întruneşte o majoritate de 50% plus 1 din voturile valabil exprimate prin referendumul de validare. Potrivit textului adoptat, după dizolvare, în termen de 45 de zile calendaristice, urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, a declarat că propunerea încearcă doar să prevină declanşarea numitor crize politice: \"Eu, personal, nu cred că Parlamentul României, indiferent în ce componenţă politică, va pune problema suspendării preşedintelui atâta vreme cât preşedintele nu ţine morţiş\". Au existat destule discuţii în contradictoriu pe subiect, însă până la urmă a primit girul comisiei.
ARTICOL DUPĂ ARTICOL… De asemenea, comisia a adoptat şi un amendament privind modul de organizare a statului român, astfel încât puterea legislativă este reprezentată de Parlament, cea executivă de Guvern şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti. O altă modificare se referă la faptul că Senatul şi Camera Deputaţilor asigură principiul subsidiarităţii în cadrul UE şi adoptă legi, hotărâri şi moţiuni în prezenţa majorităţii membrilor. Membrii comisiei au decis că Senatul va avea printre atribuţii numirea a trei judecători la Curtea Constituţională şi şefii Serviciilor secrete. Şi pentru că în ultima vreme amendamentul prin care se definea, în Legea fundamentală, căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie a stârnit discuţii aprige şi proteste, Comisia a revenit asupra articolului, l-a dezbătut şi a ajuns la concluzia că se va menţine forma adoptată săptămâna trecută.
BĂSESCU A DECLANŞAT ÎNCĂ O DATĂ PROCEDURILE PENTRU REFERENDUM PRIVIND PARLAMENTUL UNICAMERAL CU 300 DE ALEŞI
REPLICI ŞI FRUSTRĂRI Şi pentru că luni după-amiază Traian Băsescu a atacat noua Constituţie şi le-a cerut judecătorilor “constituţionali” să o respingă când va ajunge pe masa lor, premierul Victor Ponta i-a transmis şefului statului că lucrurile nu stau aşa cum sugerează el, iar modificările legii vor balansa raportul de puteri şi nu vor mai permite \"unei singure persoane\" să aibă mai multă putere decât este normal. Şi vicepremierul Liviu Dragnea i-a explicat preşedintelui că \"regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia\" şi a spus că i-a solicitat mai demult ca, atunci când găseşte timp, să i se prezinte proiectul în ansamblu. De cealaltă parte, pedelistul Daniel Buda a anunţat că partidul său va ataca la Curtea Constituţională proiectul de revizuire, el avertizând USL că nu va scăpa niciodată de Parlamentul unicameral, cerut insistent de Băsescu. Drept dovadă a insistenţei, şeful statului a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului, exprimată în 2009.