Referendumul pentru Catalonia - Statul vs Democraţie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poate fi strivită şi redusă la tăcere voinţa poporului?

Referendumul pentru Catalonia - Statul vs Democraţie!

Externe 01 Octombrie 2017 / 17:42 841 accesări

Revoluţia Statului împotriva Democraţiei sau Poate fi strivită şi redusă la tăcere voinţa poporului? - aşa se poate intitula ce s-a întâmplat duminică, în Spania.

De câteva săptămâni, sute de primari din Catalonia sunt luaţi pe sus şi duşi în faţa procurorilor pentru a se încerca reducerea acestora la tăcere. Nu s-a reuşit însă şi, în ciuda presiunilor şi a interdicției madrilene, în dimineaţa zilei de duminică, Guvernul regional al Cataloniei a asigurat că este în măsură să organizeze referendumul asupra autodeterminării în condiții democratice. Oamenii au ieşit în stradă şi, în ciuda gloanţelor de cauciuc şi scuturilor poliţiei, au reuşit să voteze. Situaţia este fără precedent şi rămâne de văzut cum se va încheia.

Revoluţia Statului împotriva Democraţiei sau Poate fi strivită şi redusă la tăcere voinţa poporului? - aşa se poate intitula ce s-a întâmplat duminică, în Spania. Foarte pe scurt, vom încerca să prezentăm situaţia.

De câteva săptămâni, sute de primari din Catalonia sunt luaţi pe sus şi duşi în faţa procurorilor pentru a se încerca reducerea acestora la tăcere. Nu s-a reuşit însă şi astfel, în dimineaţa zilei de duminică, Guvernul regional al Cataloniei a asigurat că este în măsură să organizeze referendumul asupra autodeterminării în condiții democratice, în ciuda interdicției madrilene. Mai mult, alegătorii au voie să voteze la orice secție pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secția de votare de care aparțin a fost închisă, informează Reuters și France Presse.

Şi da, secţiile au fost închise cu forţa de poliţişti, care au şi intrat în sediile unde deja se votase şi au ridicat urnele cu voturi. De aceea, Guvernul catalan a decis că şi buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile. "Putem desfășura un referendum de autodeterminare însoțit de garanții, așa cum ne-am angajat", a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferință de presă la Barcelona.El a adăugat că guvernul dispune de un "recensământ universal" ce ar permite alegătorilor să voteze în orice birou din Catalonia.

Însă aceste măsuri ale Guvernului catalan au atras repercusiuni grave! Poliţiştii au intervenit în forţă pe străzile oraşelor din Barcelona, trăgând cu gloanţe de cauciuc în mulţime şi rănind aproape 40 de oameni, potrivit mai multor persoane citate de ziarul „El Periodico“, informează Reuters. "Mai mulți oameni declară că poliția a tras cu gloanțe de cauciuc" la intersecția a două străzi din Barcelona, a anunțat ziarul pe site-ul său.

Statul vs stat

Reprezentantul statului în Catalonia a denunțat duminică atitudinea poliției regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secțiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP."Polițiștii catalani au primit ordinul să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul", a declarat prefectul Enric Millo, denunțând o "iresponsabilitate imensă" a liderilor catalani."Linia politică a depășit linia profesională, punând în pericol într-un mod iresponsabil prestigiul unei forțe de poliție", a spus el, explicând intervenția poliției (naționale n.r.) și a gărzii civile, trimise ca întăriri în Catalonia."Poliția și garda civilă au fost nevoite să acționeze", a explicat el, precizând că această acțiune nu vizează "persoane", ci "material electoral".Prefectul s-a exprimat în timp ce forțele de ordine începuseră deja să intervină în mai multe secții de votare.Prefectul a subliniat de asemenea că separatiștii au schimbat regulile jocului în ultimul moment, acceptând votul fără plicuri, fără a garanta confidențialitatea, doar pentru umplerea urnelor.

Puigdemont reuşeşte să voteze

Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a participat duminică la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicției acestui vot de către justiție, potrivit unor imagini difuzate pe contul de Twitter al Executivului regional, informează AFP și DPA.Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câțiva kilometri de secția unde ar fi trebuit să voteze, dar care a fost închisă de forțele speciale de poliție, a anunțat guvernul catalan, postând două fotografii. Vicepreședintele său Oriol Junqueras și mulți cetățeni catalani au reuşit de asemenea să voteze, potrivit autorităților regionale.

"Am fost obligați să facem ceea ce nu am fi vrut să facem"

Printre altele, guvernul spaniol a apărat raidurile poliției împotriva referendumului catalan.Intervenția poliției a fost necesară pentru a opri referendumul catalan interzis, a declarat reprezentantul guvernului spaniolîn regiune."Am fost obligați să facem ceea ce nu am fi vrut să facem", a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferință de presă.Millo s-a exprimat după ce poliția națională spaniolă a luat cu asalt mai multe secții de votare și a confiscat urne, notează DPA.

Forțele speciale de poliție s-au ciocnit cu alegătorii în fața mai multor secții de votare din Barcelona, unde zeci de polițiști au folosit scuturi pentru a împinge oamenii înapoi, a declarat un martor pentru Reuters. Alegătorii scandau "suntem oameni ai păcii" și "nu ne temem".Vehicule blindate de poliție și o ambulanță se aflau în apropiere, a mai spus acest martor.

Secţiile de votare, ocupate încă de vineri

"M-am trezit devreme pentru că țara mea are nevoie de mine", a declarat Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani, care, alături de alte circa o sută de oameni, a venit la un birou de votare, la o școală din Barcelona, la ora locală 5 dimineața (3.00 GMT), cu patru ore înainte începerea votării, conform programului anunțat. "Nu știm ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a spus acesta, pentru Reuters.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona și în alte mari orașe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiștii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, au relatat AFP și Reuters. ''Votarem'' („Vom vota”, în catalană), au scandat vineri seara separatiștii, circa 10.000, veniți să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, șeful executivului catalan. Guvernul Spaniei a anunțat sâmbătă că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului.Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de școli cu secții de votare au fost ocupate de către familii.

Începând de vineri seara, grupuri de cetățeni au început să ocupe sediile de votare, în principal școli, pentru a împiedica închiderea lor. Autoritățile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfășurarea referendumului privind independența regiunii, relatează agenția DPA.

Taguri articol


12