Referiri la România în peste 1.000 de documente publicate de Wikileaks

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„11 septembrie al diplomaţiei globale”

Referiri la România în peste 1.000 de documente publicate de Wikileaks

Externe 30 Noiembrie 2010 / 00:00 509 accesări

Site-ul Wikileaks a început duminică să publice 251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington, conţinând schimburi de informaţii confidenţiale sau secrete între 274 de ambasade, consulate sau misiuni diplomatice din întreaga lume şi Departamentul de Stat american, din perioada 28 decembrie 1966 - 28 februarie 2010. Dintre acestea, doar 15.652 de telegrame sunt clasate ca secrete. Ţara la care s-au făcut cele mai multe referiri este Irakul (15.365), cele mai multe telegrame au fost trimise de la Ankara, (7.918) iar de la biroul Secretarului de Stat au fost trimise 8.017 de documente. Administratorii Wikileaks au pus la dispoziţie materialele vizate mai multor media occidentale, între care ”El Pais”, ”Le Monde”, ”The Guardian” şi ”The New York Times”, care au început duminică seară să publice extrase din ele.

Un număr de 1.022 de documente publicate începând de duminică de Wikileaks.org conţin referiri la România, dintre care 830 provin de la ambasada SUA la Bucureşti. Din documentele provenite de la ambasada SUA, 38 sunt clasate drept secrete, în timp ce 368 sunt publice iar 424 sunt confidenţiale. Ultimul dintre mesaje este din 26 februarie 2010 şi vizează informaţii privind energia, condiţiile economice, relaţiile de politică externă dar şi afacerile interne guvernamentale. Ambasada SUA din Bucureşti a trimis Departamentului de Stat american şi informaţii despre controlul armamentului şi dezarmare. În 22 februarie 2010, economia românească şi discuţiile cu FMI sunt ţinute sub supraveghere de diplomaţii americani, într-o altă comunicare din 1 februarie, despre afaceri din sectorul muncii şi drepturile omului. Interesant de observat cum se intensifică telegramele secrete trimise de la Bucureşti şi publicate de Wikileaks în decembrie 2009, adică în luna alegerilor prezidenţiale din România. Ambasada SUA a intensificat transmiterea de informaţii către Washington în anii 2006 şi 2009. De la sfârşitul lui 2004 până în februarie 2010, ambasada SUA a transmis în total 830 de telegrame, dintre care 193 în 2006 şi 172 în 2009. Anul 2006 a fost cel dinaintea intrării României în UE, când la guvernare se afla alianţa D.A. Începuseră să apară primele semne de ruptură, iar la sfârşitul lui iunie 2006, liberalii au făcut un anunţ surprinzător, afirmând că vor cere retragerea trupelor româneşti desfăşurate în Irak. Este, de asemenea, anul în care a izbucnit scandalul privatizărilor din energie, dar şi anul în care scandalul închisorilor CIA a luat amploare în România. Tot în 2006, preşedintele Băsescu a fost în vizită oficială la Washington, iar Omar Hayssam a fugit din ţară.

Ambasada SUA la Bucureşti a declarat ieri, în reacţie la publicarea documentelor Wikileaks, că ”telegramele trimise Washingtonului reprezintă informaţii brute, adesea incomplete şi nu reprezintă o reflectare a politicilor, neavând, uneori, niciun rol în conturarea deciziilor finale”. ”Condamnăm în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unor documente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitatea naţională”, afirmă ambasada SUA la Bucureşti. ”Preşedintele Obama susţine existenţa în SUA şi în întreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce răspund pentru faptele lor, dar acţiunile nesăbuite şi periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv”, conchide ambasada SUA.

• Iranul a cumpărat rachete nord-coreene care ajung până la Moscova • Informaţiile Wikileaks susţin că Iranul a achiziţionat de la Coreea de Nord rachete moderne, construite după un model rusesc, care permit Teheranului să lovească Europa şi chiar capitala rusă Moscova. După cum rezultă dintr-o telegramă din 24 februarie 2010, Iranul a cumpărat de la Coreea de Nord 19 rachete din seria R-27, a căror capacitate depăşeşte considerabil estimările oficiale ale SUA. ”The Guardian” publică extrase dintr-o corespondenţă în care liderii Arabiei Saudite cer, în secret, SUA, bombardarea Iranului. Arabia Saudită este în continuare unul din principalii finanţatori ai reţelei al-Qaida, iar Qatarul, ţara arabă cu care SUA au relaţiile cele mai bune din regiune, face cel mai puţin pentru combaterea terorismului. Potrivit unui alt extras, în schimbul suspendării contractului de livrare a sistemelor antiaeriene S-300 către Iran, Rusia a primit drone israeliene de ultimă generaţie. Iranul a utilizat ambulanţe ale Semilunii Roşii pentru a transporta armament şi agenţi în Liban, în cursul conflictului din 2006, între Israel şi Hezbollah, arată o telegramă diplomatică americană dezvăluită de WikiLeaks.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a renunţat la planul iniţial de instalare elementelor antirachetă în Polonia şi Cehia, pentru a obţine susţinerea Rusiei în favoarea sancţiunilor ONU împotriva Iranului. Notele diplomatice americane dezvăluite de Wikileaks arată că, din punctul de vedere al Washingtonului, serviciile secrete ruse au legături cu grupuri mafiote.

• Caracterizările secrete ale liderilor europeni • Printre documentele publicate de Wikileaks se află portrete puţin flatante ale liderilor aliaţi sau nu ai SUA. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este ”suspicios şi autoritar”, potrivit ambasadei americane, care subliniază modul dur pe care îl adoptă preşedintele francez cu colaboratorii săi. Premierul italian, Silvio Berlusconi, este descris de un diplomat american de rang înalt drept ”iresponsabil, vanitos şi ineficient în calitate de lider european moderat”. O altă telegramă îl descrie drept ”slab din punct de vedere fizic şi politic” şi afirmă că ”obiceiurile sale de a face petreceri până dimineaţa îl împiedică să se recupereze”.

Despre cancelarul german, Angela Merkel, se spune că ”îi este teamă de riscuri şi rareori dă dovadă de imaginaţie”, în timp ce ministrul său de Externe, Guido Westerwelle, homosexual declarat, este calificat drept o ”personalitate exuberantă dar cu puţine competenţe în diplomaţie”. O telegramă arată că ”liderul libian Muammar Gadhafi depinde aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni de încredere şi nu ştie să călătorească fără o infirmieră ucraineană bine dotată fizic. Liderului îi este teamă să survoleze apele şi să urce în clădiri cu etaj”.

”Preşedintele rus, Dmitri Medvedev este Robin al lui Batman jucat de Putin”, potrivit ambasadei SUA la Moscova, care face aluzie la tânărul camarad al eroului de benzi desenate, pentru a sublinia că, de fapt, premierul Putin este cel care deţine puterea în Rusia. Medvedev este calificat, de asemenea, drept ”şters şi ezitant”. ”Premierul Vladimir Putin este considerat masculul dominant”. ”Prima Doamnă a Rusiei, Svetlana Medvedeva, generează tensiuni între grupurile de la Moscova şi este un subiect de bârfă. Medvedeva ar fi pus deja la punct o listă cu oficiali care ar trebui făcuţi să sufere în carieră pentru că nu i-au fost loiali soţului ei”. În ceea ce priveşte soţia liderului azer, aceasta ”a făcut atât de multe operaţii estetice încât abia mai poate să îşi mişte muşchii feţei”, potrivit documentelor Wikileaks.

”Premierul turc, Tayyp Erdogan, este considerat izolat şi prost informat. Se îndoieşte de toţi şi este înconjurat de un cerc de consilieri care îl flatează dar îl dispreţuiesc. Erdogan îşi ia aproape toate informaţiile din ziarele islamiste şi analizele ministerelor sale nu îl interesează. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, este excepţional de periculos”.

• Reacţii internaţionale la dezvăluirile Wikileaks • Diplomaţii din întreaga lume încearcă să organizeze riposta după dezvăluirea de către WikiLeaks a unor documente dintre cele peste 250.000 de telegrame diplomatice americane. Apelul regelui Arabiei Saudite către SUA pentru atacarea Iranului sau datele privind obţinerea de către Iran a unor rachete din Coreea de Nord, astfel de informaţii au declanşat o undă de şoc cu consecinţe imprevizibile. În condiţiile în care dezvăluirile WikiLeaks din Irak şi Afganistan conţineau puţine informaţii de impact, de data aceasta, consecinţele ar putea fi mult mai grave. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a evocat ”riscul unui 11 septembrie al diplomaţiei globale, din cauza deteriorării relaţiilor de încredere dintre ţări”. Partenerii Washingtonului au reluat poziţia Casei Albe, denunţând ”difuzarea de informaţii în mod iresponsabil şi periculos, cu riscuri mortale asupra indivizilor”. Germania consideră că relaţiile sale cu SUA probabil nu vor fi afectate grav. Franţa a refuzat să confirme declaraţii atribuite autorităţilor şi diplomaţilor francezi, denunţând ”divulgarea deliberată şi iresponsabilă a documentelor”. Şeful diplomaţiei belgiene, Steven Vanackere, a criticat ”confuzia între activitatea diplomatică şi spionaj”.

Guvernul britanic a condamnat, ieri, dezvăluirea documentelor secrete oficiale americane, considerând că acest lucru pune în pericol securitatea naţională a Marii Britanii şi a SUA. Documentele secrete dezvăluite comentarii ale diplomaţilor americani cu privire la fostul prim-ministru laburist Gordon Brown, dar şi despre alegerile care au avut loc în luna mai. Premierul britanic, David Cameron şi un membru al familiei regale sunt menţionaţi în telegramele diplomatice americane divulgate de site-ul WikiLeaks, primul fiind acuzat de ”lipsă de profunzime” şi al doilea că este ”prost crescut”. ”The Daily Express” şi ”The Sun” s-au declarat convinse că membrul familiei regale menţionat în documente este prinţul Andrew, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a, acuzat că este ”prost crescut în deplasările sale în afara Marii Britanii”. Buckingham Palace nu a făcut niciun comentariu.

Procurorul general al SUA, Eric Holder, cu rang de ministru al Justiţiei, a declarat ieri că a fost declanşată o anchetă penală în cazul divulgării de informaţii clasificate de către Wikileaks.



12