E fierbere mare în organizația PNL de la malul mării. Trei dintre din cei cinci parlamentari ai PNL Constanța, Mihai Lupu, Mihai Tararache și Victor Manea, refuză să facă pasul înapoi în ce privește candidatura pentru un nou mandat, așa cum a propus președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir. Cei trei încearcă din răsputeri să-i convingă pe colegii din BPJ să voteze împotriva acestei strategii. Sâmbătă, au fost lupte grele în ședința Comitetului Judeţean Executiv, unde cei trei au încercat să-l determine pe Dragomir să demisioneze de la șefia PNL și preia frâiele filialei. Puciul lor a eșuat, însă luptele pentru câștigarea de adepți rămân deschise. Rămâne de văzut dacă liberalii vor fi receptivi la schimbare și vor accepta propunerea lui Dragomir, aceea de a veni cu un suflu nou în Parlament, sau vor merge în continuare pe mâna vechilor parlamentari.
Mai e puțin timp până când liberalii constănțeni vor hotărî dacă schimbă garniturile în Parlament sau nu, în urma propunerii președintelui Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, care a recomandat actualilor parlamentari din județ să nu mai candideze pentru un nou mandat de deputat sau senator. Liderul liberalilor din județ a explicat că a propus o astfel de soluție pe fondul faptului că electoratul a indicat cu fiecare ocazie că își dorește schimbarea clasei politice. „Nu s-a născut nimeni parlamentar. Fiecare dintre noi poate să învețe și să ajungă un bun deputat sau senator, însă niciunul nu a făcut o școală specială înainte de a fi parlamentar. Am spus că, dacă sunt oameni de valoare, care au un trecut profesional de excepție și au în spate ani într-o profesie și sunt recunoscuți, pot fi parlamentari fără nicio problemă. Propunerea mea poate să aducă un plus filialei PNL. Eu sunt primul care se retrage“, spunea liderul PNL, în urmă cu câteva zile. Ideea lui Dragomir, chiar dacă este una radicală și inedită în politica tomitană, a fost îmbrățișată de aripa tânără a partidului. De cealaltă parte, deputații Mihai Lupu, Mihai Tararache și Victor Manea nu au achiesat la această propunere, ba chiar s-au arătat iritați de idee.
TACTICĂ DE PRELUARE A PUTERII
Pentru ca propunerea lui Dragomir, unică în istoria post-decembristă a României, să intre în vigoare, trebuie adoptată o hotărâre în Biroul Politic Județean (BPJ) al partidului. Aici se duc luptele grele. Pentru a împiedica procedura, Lupu, Tararache și Manea încearcă din răsputeri să-i convingă pe colegii din BPJ să se opună noului suflu din PNL Constanța. Prima bătălie s-a dat sâmbătă, în ședința Comitetului Judeţean Executiv (CJEx), unde Lupu, Tararache și Manea au făcut ditamai tărăboiul pe marginea propunerii lui Dragomir. Deşi în şedinţă a declarat că acceptă ideea liderului PNL Constanța şi nu va mai candida pentru un nou mandat, Lupu a schimbat tactica în războiul cu Dragomir, anunţând că demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a partidului. Ba mai mult, el i-a cerut lui Dragomir să-și dea demisia din funcția de președinte al Organizației Județene, spunând că nu este suficient să renunțe doar la candidatură.
ISTORIA UNUI PUCI RATAT!
În spatele acestui joc al lui Lupu ar fi, spun surse din PNL, o tentativă de preluare a șefiei filialei. Mai întâi, Lupu ar fi trebuit să obțină demisia lui Dragomir. Apoi, în cazul în care liderul liberalilor din județ ar fi făcut acest pas, Lupu și noua sa gașcă ar fi încercat să obțină încrederea primarilor PNL, propunându-i primarului Mangaliei, Cristian Radu, să preia șefia Organizației Județene. Mergând mai departe, Lupu intuia că Radu ar fi refuzat oferta, fază în care acesta s-ar fi ridicat și ar fi spus că se „sacrifică pentru binele partidului“, preluând interimar postul de președinte al organizației. Și, uite așa, cu putere deplină în PNL, Mihai Lupu intenționa să anuleze inițiativa lui Dragomir privind împrospătarea clasei politice din Constanța. Numai că, potrivit surselor liberale, Mihai Lupu și acoliții săi au rămas cu buza umflată, iar planul răzvrătiților a rămas fără efect. Cei trei nemulţumiţi din PNL au părăsit şedinţa CJEx imediat ce au înțeles că puciul a eșuat. „În loc să fim uniţi în campanii şi să arătăm constănţenilor că dorim reformarea clasei politice, unii membri ai partidului vor ca organizaţia să fie destabilizată. Nu văd de ce Dragomir şi-ar da demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei, în condiţiile în care el a făcut un gest fără precedent în România, acela de a face un pas înapoi şi să lase loc în Parlament şi altor politicieni. Se pare că unii acceptă cu greu ideea de a nu mai fi în Parlament. Pentru că ne aşteaptă o bătălie grea trebuie să fim uniţi şi nu să ducem războaie interne inutile”, a spus unul dintre liberalii prezenţi la şedinţă.
APEL LA UNITATE!
În ciuda atacului asupra sa, Dragomir și-a exprimat dezacordul față de decizia lui Mihai Lupu, spunând totodată că nu împărtășește propunerea acestuia ca el să renunțe la președinția filialei liberale. „Nu sunt de acord cu propunerea lui Lupu prin care îmi solicită să demisionez din funcția de președinte al PNL Constanța. Așa cum ne ducem mandatele până la final în Parlamentul României, tot așa ar trebui să ne exercităm mandatele politice până la Congresul PNL din primăvara anului viitor. Abia după aceea vom avea libertatea de a continua sau nu sub aceeași formulă. Acum ne-a venit și nouă rândul, cei care am fost susținuți de-a lungul anilor în funcții de conducere, să muncim pentru alți colegi și să îi sprijinim pentru a accede în Parlament. Am un cuvânt dat în fața echipei centrale a PNL și o datorie către toată echipa pe care o conduc, o echipă competentă, primenită cu oameni noi, care au performat în domeniile lor de activitate”, a declarat Dragomir. Acesta îi solicită lui Lupu să revină asupra deciziei luate în ședința CJEx, spunând că PNL Constanța are nevoie de toți membrii pentru a maximiza scorul la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
SE REFORMEAZĂ PNL?
Analizând ultimele evenimente petrecute în sânul PNL Constanța, liberalii trebuie să se hotărască dacă vor răspunde mesajului dat de Gheorghe Dragomir, acela de reformare a clasei politice, pe care societatea civilă a tot cerut-o în ultimii ani. O strategie interesantă pentru un partid care încearcă să valorifice la parlamentare rezultatul din primăvară, de la alegerile locale, când a obținut cele mai multe mandate de primar și consilier local din istoria de 25 de ani a Organizației Județene. Decizia o vom afla, probabil, la sfârșitul săptămânii, când Biroul Politic Județean al PNL se va întruni pentru a stabili ultimele detalii legate de campania electorală din această toamnă.
Citește și:
George Muhscină, candidatul PNL la Primăria Constanța în 2020
Deputatul Gheorghe Dragomir: „Constănțenii vor oameni noi pentru parlamentare“
PNL Constanța are tot mai mulți adepți ai ideii „Parlament nou - oameni noi”
Liberalul Septimiu Bourceanu preferă să fie puntea de legătură între aleșii PNL