Reforma este alibiul eşecurilor permanente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reforma este alibiul eşecurilor permanente

Eveniment 15 Iunie 2011 / 00:00 507 accesări

Codul Muncii şi cel de Dialog Social, asumate de către Guvern şi clădite, pe post de catedrală, în mijlocul pieţei muncii din România, suferă de incoerenţă şi aduc mari prejudicii angajaţilor români, a declarat, ieri, în cadrul seminarului \"Modificările Codului Muncii şi ale Codului de Dialog Social\", preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

EL A SPUS CĂ, PRIN CODUL MUNCII, SE REALIZEAZĂ O PIAŢĂ A MUNCII OSTILĂ, ÎN CARE TINERII NU VOR MAI FI ATRAŞI SĂ MUNCEASCĂ, CI SE VOR ÎNDREPTA SPRE ALTE PIEŢE.

În opinia sa, Codul Muncii şi de Dialog Social ar trebui rediscutate şi puse în parametrii \"de normalitate\" şi echilibru între angajaţi şi angajatori. Totodată, Costin consideră că ambele acte normative trebuie să fie rodul Dialogului Social şi nu să fie asumate în urma \"unui tur de forţă\" al Guvernului. Costin a estimat că instituţia negocierii colective \"va rămâne goală\", iar în ceea ce priveşte problemele de dialog social şi cele ale muncii, va sesiza Comisia Europeană pe speţele naţionale pe care le va strămuta la Curtea Europeană de Justiţie. Liderul sindical şi-a motivat afirmaţia spunând că în ultima perioadă a constatat că, pe cazuri importante, uneori \"un telefon politic a fost mai important decât justiţia\".

În acest context, şi judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a susţinut că, în România, odată cu scăderea calităţii vieţii, scade şi calitatea actelor normative, susţinând că, deşi nu a intrat în vigoare, Codul Civil a avut 375 de modificări. \"În România există o boală de a modifica legile, astfel încât oricine vine la putere modifică legislaţia\", a spus Dănileţ. Potrivit acestuia, orice lege nouă trebuie dezbătută şi trebuie făcut un studiu de impact înainte de a fi adoptată.

Prezent la deschiderea seminarului, prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu a acuzat faptul că legiuitorul \"confundă fiziologia cu legiferarea\" şi că \"reforma este alibiul eşecurilor permanente\".



12