NATO îşi va reduce cu o treime personalul aflat în structura de comandament permanent şi va scădea drastic numărul agenţiilor şi cartierelor sale generale, a anunţat, ieri, o sursă oficială.
Miniştrii Apărării din cele 28 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice au reuşit să ajungă la o înţelegere, în cursul unui dineu de lucru desfăşurat miercuri seara, cu privire la sacrificiile pe care le presupune această reformă ale cărei baze au fost stabilite cu ocazia summit-ului Alianţei din 20 noiembrie 2010, de la Lisabona. Schimbările sunt cerute insistent de Washington, Londra şi Paris, după cum a reamintit recent secretarul american al Apărării, Robert Gates. Ideea urmărită este de a se oferi structurii comandamentului NATO un plus de eficacitate, de a reacţiona mai rapid şi de a fi, în acelaşi timp, mai puţin costisitoare, într-o perioadă de restricţii bugetare pentru domeniul apărării din partea majorităţii aliaţilor, a declarat, ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Numărul statelor-majore şi cartierelor generale va ajunge la şapte de la 11, în prezent. De la trei cartiere generale comune se va trece la două, odată cu închiderea celui de la Lisabona. Vor fi păstrate cele de la Brunsum (Olanda) şi Neapole (Italia). Capitala Portugaliei va primi, în schimb, un cartier general de vârf, şi anume, cel al corpului expediţionar maritim cu desfăşurare rapidă. Numărul comandamentelor celor trei armate (aeriană, navală şi terestră) va fi înjumătăţit, de la şase la trei. Vor fi păstrate cel de la Northwood, dintr-o suburbie a Londrei (forţe navale) şi cel din localitatea germană Ramstein, pentru armata aerului. Cel de-al treilea, comandamentul forţelor terestre, este mutat de la Heidelberg (Germania) la Izmir, pe coasta de vest a Turciei, care pierde un comandament al forţelor aeriene.
Ţările aliate au convenit ca numărul agenţiilor Alianţei să fie diminuat de la 14 la trei. Cea mai importantă, denumită, pe viitor, Agenţia de Suport Tehnic (NSA), va avea sediul la Capellen, în Luxembourg, în sediul deţinut până în prezent de NAMSA, Agenţia NATO pentru Întreţinere şi Aprovizionare. În aceeaşi ordine de idei, din cele aproximativ 400 de comitete aflate în subordinea alianţei vor rămâne mai puţin de 100.