Reforma Sănătăţii continuă, altfel “sistemul se va prăbuşi”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Ritli Ladislau:

Reforma Sănătăţii continuă, altfel “sistemul se va prăbuşi”

Sănătate 19 August 2011 / 00:00 491 accesări

Noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat ieri, la semnarea procesului verbal de predare-primire cu predecesorul său, Attila Cseke, că una dintre priorităţile sale va fi să caute pârghiile necesare pentru cheltuirea eficientă a banilor în sistem. Ladislau a declarat că măsurile de reformă care au fost iniţiate vor continua „categoric”, altfel, „acest sistem se va prăbuşi”. Ritli Ladislau a făcut referire la coordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de către Ministerul Sănătăţii (MS), caracterizând-o drept o măsură care să ducă la eficientizarea cheltuirii banului public. „Sistemul sanitar trebuie eficientizat, de asemenea programele de sănătate, managementul spitalelor, introducerea claw back-ului care nu a funcţionat, toate acestea sunt măsuri care vor aduce bani în sistem”, a mai spus Ladislau. El a insistat, de asemenea, asupra introducerii medicamentelor generice în programele naţionale de sănătate şi mai ales asupra pachetului de servicii de bază, care trebuie adus la nivel real.

MEDICINA PRIMARĂ, UN AJUTOR ÎN SĂNĂTATE „Este nevoie de un pachet de servicii de bază adus la un nivel real, nu optimist şi exuberant. Azi nu vă pot vorbi despre un program deosebit de bine conturat, am nevoie de câteva zile pentru a vedea ce se întâmplă la nivelul ministerului, a economiei naţionale, a bugetului. Dar cred că sistemul centrat pe spital trebuie schimbat, chiar dacă s-a mai spus, trebuie să ne concentrăm pe medicina primară”, a declarat noul ministru al Sănătăţii.

El spune că dacă spitalul va fi descărcat de serviciile care pot fi rezolvate de medicina de familie, atutomat se vor reduce şi costurile. Totodată, ministrul a opinat că armonia dintre CNAS şi MS va putea rezolva multe dintre problemele actuale. „Trebuie o armonie deplină între CNAS şi MS şi de asemenea, implicarea Colegiului Medicilor, a sindicatelor. Această colaborare reprezintă pentru bolnavi speranţa de mai bine”, a mai spus Ritli Ladislau. Noul ministru al Sănătăţii nu a putut preciza dacă pentru preşedintele Casei va fi creat un nou post de secretar de stat sau unul dintre secretarii de stat existenţi îşi va pierde postul care va fi preluat ulterior de către preşedintele CNAS.

Amintim că Ritli Ladislau, al 17-lea ministru al Sănătăţii după 1990, a depus miercuri seară jurământul de învestire, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. Ministrul de resort are o carieră în medicină de peste 30 de ani. S-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973, ca şef de promoţie. A fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Ştei între anii 1978 şi 1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Câţiva ani buni a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor. Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010 este director medical al Spitalului Clinic Municipal \"Dr. Gavril Curteanu\" din Oradea. În anul 2002, pe când conducea Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a fost implicat într-un scandal legat de moartea suspectă a 20 de bebeluşi în Maternitatea Oradea şi a demisionat. Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a dat demisia în urmă cu aproximativ două săptămâni, în semn de nemulţumire pentru că nu a fost consultat în privinţa rectificării bugetare pe domeniul său.



12