Reformă sanitară fără schimbare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În spitalele constănţene, conduceri interimare cu aceiaşi directori

Reformă sanitară fără schimbare

Eveniment 30 Mai 2006 / 00:00 1260 accesări

Singurele modificări pe care le-a adus noul pachet legislativ în sistemul sanitar constănţean este schimbarea din funcţie a directorilor economici de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie şi a directorului de la Spitalul de Ortopedie din Eforie Nord, pe motiv că are grad didactic. “Noile” conduceri interimare vor fi şcolite de ministrul Nicolăescu la fără frecvenţă, la Şcoala Naţională de Management.

Mult trîmbiţata reformă sanitară şi-a intrat de ieri în drepturi. Cel puţin pe hîrtie. În realitate, "toate-s vechi şi nouă toate". Potrivit noului pachet legislativ, toate conducerile spitalelor din ţară ar fi trebuit să fie schimbate căci ministrul Eugen Nicolăescu vrea experţi contabili şi economişti ca directori de unităţi sanitare. Cu toate că aceste schimbări din funcţie erau aşteptate cu sufletul la gură atît de angajaţii spitalelor, cît şi de miile de asiguraţi care au nevoie de îngrijiri medicale, marea transformare a fost, de fapt, un fiasco. Cele mai multe spitale din ţară, dar şi din judeţul Constanţa, au la conducere vechii directori, dar cu statut de interimat. Conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a întocmit o listă de propuneri care conţine aceleaşi nume. Excepţie fac cei doi directori economici de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftizilogie din Constanţa. De asemenea, Ministerul Sănătăţii nu a acceptat numirea interimară de la Spitalul de Ortopedie din Eforie Nord pe motiv că directorul Viorel Lucescu este pensionat şi deţine grad didactic. Pentru perioada de interimat, conducerea DSP intenţionează să numească un economist la spitalul din Eforie Sud. Mai mult, potrivit reprezentanţilor DSP, 75% din directorii economici ai spitalelor vor fi schimbaţi din funcţie pentru că nu au studii superioare.

Directori şcoliţi la fără frecvenţă

Aceste comitete directoare interimare vor functiona însă pînă în octombrie, cînd vor fi organizate concursuri pentru fiecare post. Candidaţii va trebui însă să parcurgă, obligatoriu, cursurile Şcolii Naţionale de Management. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că durata acestora este de două luni, perioadă la sfîrşitul căreia “cursanţii vor deţine cunoştinţe solide de management”. "După 29 mai, în 30 de zile vom înfiinţa Şcoala Naţională de Management Sanitar. Ea va avea ca prim obiect de lucru realizarea cursului pentru candidaţii la viitoarele posturi de manageri de spital. Cursul va fi de două luni - de zi şi fără frecvenţă - astfel încît după doua luni, conform curriculei pe care o vom aproba, cei care doresc să fie candidaţi să aibă cunoştinţe fundamentale de management", a declarat ieri ministrul Nicolăescu. Absolvirea acestei şcoli este o condiţie obligatorie pentru ca o persoană să devină director de spital. O comisie naţională va stabili apoi dacă aceşti candidaţi au abilităţi de manager.



12