Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iese extrem de șifonat din scandalurile în care a fost implicat în acest an. Ofensiva totală pe care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a pornit-o împotriva Departamentului s-a soldat cu decapitarea conducerii acestei structuri și cu urmărirea penală a 24 de ofițeri în contextul acuzațiilor referitoare la delapidarea și deturnarea fondurilor operative ale structurii. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, intervievat de news.ro, anunță că nu mai are... nicio îndoială că DIPI trebuie să fie reformat, după finalizarea analizei activității structurii. Ce mai rămâne, însă, de reformat, după loviturile primite de DIPI, rămâne de văzut.
Tudorache lasă să se înțeleagă din discursul său, printre puncte de suspensie, că DIPI nu avea o colaborare eficientă cu structurile MAI care ar fi trebuit să beneficieze de suportul său informativ sau cu parchetele, inclusiv DNA. “A rezultat (n.r. - după finalizarea analizei DIPI), dacă mai era nevoie de asta, necesitatea reformării DIPI”, a spus ministrul Afacerilor Interne, citat de news.ro. “În orice Minister de Interne, operaţiunile specifice au nevoie de un sprijin informativ. Eu îmi doresc ca acest sprijin, acest suport să fie orientat către “client”, să spunem, către beneficiar, deci către structurile ministerului care au nevoie de ele. Lucru care nu se… sau sentimentul meu din ultimele săptămâni era că nu se întâmpla întotdeauna. Pentru mine, această analiză a însemnat să înţeleg nevoia beneficiarilor. Aici am avut contacte intense şi la nivelul parchetelor, şi la nivelul Parchetului General, DIICOT, DNA, tocmai pentru a afla şi perspectiva lor asupra serviciilor pe care le ofereau sau… nu le ofereau cei din DIPI”, a explicat ministrul.
Tudorache a mai precizat că încă se analizează la acest moment modul în care se va produce reorganizarea DIPI, punctând că nu vrea ca Departamentul să fie perceput ca o întoarcere la vechiul "Doi și-un sfert". El spune că noul DIPI ar putea avea o parte militarizată și una civilă. “Există avantaje de ambele părţi. Ceea ce aduce, de exemplu, o natură militarizată, un caracter militarizat al acestei structuri sau măcar a unei părţi a acestei structuri este o rigoare mai mare în proceduri, în interacţiunea între cadre, între funcţionari şi capacitatea de a aplica nişte metode de testare a integrităţii mult mai riguroase decât în cadrul personalului civil. (...) De partea cealaltă ar putea exista percepţia că ne întoarcem înapoi în timp când fostul DIPI, faimosul „Doi și-un sfert”, era o structură militarizată. Vă spun cu toată sinceritatea şi deschiderea, de aici vine şi una din rezervele mele”, a declarat Tudorache pentru news.ro.