Reforme şi sacrificii împărţite în mod egal între membrii UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mesaj către români

Reforme şi sacrificii împărţite în mod egal între membrii UE

Externe 03 Februarie 2012 / 00:00 389 accesări

EFORTURI CONSTANTE „Europa trebuie să facă reforme curajoase, precum şi sacrificii care să fie împărţite în mod echitabil”, a declarat ieri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un mesaj video transmis în cadrul conferinţei „România în UE. Cinci ani de la aderare”. Şeful Executivului european a apreciat că România a făcute reforme ample înainte şi după aderarea la UE, dar a avertizat că eforturile trebuie să fie constante, nu numai în România, ci la nivelul întregii Uniuni. Oficialul european a ţinut să-şi încheie discursul rostind câteva fraze în limba română.

LEGI NOI La nivelul UE, contrazicerile cu privire la ieşirea din criză sunt departe de a se aplana. De exemplu, noul tratat privind guvernanţa nu era cu adevărat necesar pentru ieşirea din criză, ar fi fost mai bun un acord în cadrul legislaţiei normale a UE, au arătat eurodeputaţii într-o rezoluţie adoptată ieri. Acest tratat interguvernamental ar trebui să fie compatibil cu pachetul de şase legi privind guvernanţa economică şi susţinut de măsuri imediate pentru abordarea constrângerilor pe termen scurt din Zona Euro. Cu toate acestea, deputaţii europeni s-au arătat mulţumiţi de faptul că noul tratat include multe din propunerile făcute de reprezentanţii parlamentari. Rezoluţia, care prezintă priorităţile Parlamentului European, a fost adoptată cu 443 de voturi pentru, 124 împotrivă şi 75 de abţineri. Votul a avut loc în urma dezbaterii de miercuri la care au participat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso privind rezultatele Consiliului European. Dezbaterea a fost dominată de cereri din partea majorităţii grupurilor de acţiune pentru restaurarea creşterii şi reducerea şomajului.

CREŞTEREA SOLIDARITĂŢII Rezoluţia insistă pe faptul că redresarea economică cere măsuri specifice pentru promovarea solidarităţii, a creşterii şi a ocupării forţei de muncă. O primă măsură ar fi instituirea rapidă a unui fond de rambursare pe baza propunerii Consiliului economic german de experţi. Alte măsuri ar fi emiterea de obligaţiuni de proiect, introducerea rapidă a obligaţiunilor de stabilitate şi a unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european. Tratatul va trece acum prin procesul normal de ratificare în statele membre care l-au semnat.

Fără însă un acord între autorităţile elene şi creditorii privaţi, acest tratat nu va fi pe deplin eficient. Iar negocierile dintre autorităţile elene şi sectorul privind ştergerea voluntară a unei părţi a datoriei ţării sunt extrem de dificile, după cum a declarat şeful miniştrilor de finanţe din Zona Euro, Jean-Claude Juncker. Acesta a precizat că deciziile luate la summit-ul european de la 30 ianuarie de la Bruxelles sunt insuficiente. Premierul luxemburghez a criticat şi Germania, care, în opinia sa, „nu este atât de virtuoasă pentru a se considera statul virtute, înconjurat de păcătoşi”. Şapte state din cele 17 din Zona Euro au o datorie publică mai mică decât a Germaniei, a afirmat acesta.



12