În urmă cu doar câteva zile, președintele României, Klaus Iohannis, spunea, pe bună dreptate, că sistemul de învățământ nu este suferind din lipsa reformei, ci din cauza "reformitei cronice". O exprimare plină de acuratețe și surprinzător de colorată a șefului statului, renumit mai degrabă pentru platitudini și ieșiri previzibile decât pentru un astfel de discurs. Prin observația cu pricina, Iohannis a subliniat laconic atât boala post-decembristă a Educației, schingiuită de reformele forțate de fiecare ministru care s-a perindat la cârma domeniului, cât și situația absurdă din prezent, în care elevii de clasa I nu au manuale în primele luni de școală, iar profesorii plătiți ca femeile de serviciu sunt obligați să predea în timp ce sunt urmăriți de cei mici pe copii xerox ale iluzoriului Abecedar. În privința asta, iar are dreptate. Din păcate, afirmația "fiecare ministru venit nu face decât să dicteze o nouă reformă și să cheltuie banii publici pe un nou soft pentru calculatoare" s-a transformat dintr-o glumă între „connoisseurii“ deceniului trecut într-o tradiție amară.
Întâmplarea face ca reformita cronică să guverneze mai multe domenii, nu doar învățământul. Același lucru se întâmplă de ani de zile și în agricultură, și în comunicații, și în Justiție, și în domeniul achizițiilor publice. Am lăsat acest domeniu la urmă special pentru că noul ministru al Finanțelor, Anca Dana Dragu, a anunțat la scurt timp de la instalare că pregătește o reformă profundă în sistemul achizițiilor. Dragu spune că schimbarea de fond depinde de eforturile celor 18 instituţii cu responsabilităţi în domeniu, iar nerespectarea angajamentelor asumate de autorităţi în această privinţă ar duce la suspendarea plăţilor UE. Nu spune nimeni că e bine sau rău ce vrea să facă noua ministreasă. Singura problemă este legată de solicitările disperate ale reprezentanților mediului privat de afaceri privind necesitatea stabilizării regulilor jocului. Practic, din 2007, sistemul de achiziții publice s-a schimbat constant. Din 1990 încoace, și sistemul fiscal a fost într-o perpetuă reformă. Astfel încât, în timp, agenții economici au ajuns să nu mai știe ce trebuie să facă și când pentru o achiziție, iar acuzele permanente de corupție din sistem nu ajută nici ele cauza.
Anunțul privind noua nevoie de reformă a ieșit din gura ministrului la o conferinţă organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, pe tema licitaţiilor publice.
Citește și: