Refugiați îmbrăcați în haine rrome, ajutați să treacă în Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu cioara vopsită

Refugiați îmbrăcați în haine rrome, ajutați să treacă în Germania

Externe 19 Septembrie 2015 / 14:43 576 accesări

Mai multe organizații ale rromilor din Transilvania atrag atenția autorităților ungare și române că etnici rromi profită de situaţia refugiaţilor din Ungaria şi îi ajută să ajungă în Germania, contra unor sume de bani, îmbrăcându-i în haine tradiționale țigănești, pentru a deruta poliția ungară. Președintele Asociației Roma Umanitate Cluj-Napoca, Aurel Pascu, a declarat vineri că a semnalat public această situație, deoarece nu dorește ca România să fie, din nou, catalogată negativ din partea forurilor europene, în ceea ce privește integrarea rromilor. ”Unele persoane refugiate arabe sunt ajutate să ajungă în Austria și Germania de rromi din România, în schimbul a 1.500 de euro de persoană, iar pentru a deruta poliția ungară, acestea sunt îmbrăcate în haine tradiționale țigănești. Semnalăm public situația autorităților ungare și române, pentru a lua măsuri adecvate în aceste cazuri pe care le considerăm infracțiuni”, a spus Pascu.

STARE DE CRIZĂ Guvernul ungar a decretat stare de criză în alte două judeţe, pe fondul crizei imigranţilor, numărul total al judeţelor vizate de această măsură ajungând astfel la şase. Starea de criză a fost decretată în judeţele Zala şi Vas din vestul țării. Măsura a intrat în vigoare vineri dimineaţă, la ora 8.00, şi este valabilă cel mult până la 18 martie 2016. Guvernul de dreapta condus de premierul Viktor Orban a decretat, joi seară, starea de criză în judeţele Baranya şi Somogy, din sud-vestul ţării, la frontiera cu Croaţia, conform ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto. ”Măsura a fost decisă deoarece sistemul de imigraţie din Croaţia s-a prăbuşit într-o singură zi”, a precizat Szijjarto. Marţi, Guvernul a decretat starea de criză în judeţele Bacs-Kiskun şi Csongrad, la frontiera cu Serbia. Ungaria a început, vineri dimineaţă, construcţia unui gard temporar la frontiera cu Croaţia, pe o lungime de 41 de kilometri.

ARMATA CROATĂ, ÎN ALERTĂ Liderii croaţi au plasat armata în stare de alertă, după haosul de joi de la frontiera cu Serbia, pe unde mii de solicitanţi de azil au intrat în ţară. După ce Ungaria şi-a închis graniţa cu Serbia, imigranţii au fost nevoiţi să se orienteze spre Croaţia, pentru a-şi continua drumul spre ţările Europei Occidentale. Până joi seara, 9.200 de persoane au intrat în Croația în 48 de ore. În aceste condiţii, ministrul croat de Interne, Ranko Ostojic, a declarat joi că ţara sa este absolut plină. De asemenea, Slovenia a anunţat că imigranţii sosiţi din Croaţia vor fi trimişi înapoi în această ţară. Astfel, preşedintele croat, Kolinda Grabar Kitarovic, a cerut armatei să fie în stare de alertă şi să acţioneze, dacă este nevoie, pentru a proteja frontiera de imigranţi.

Taguri articol


12