România este luată cu asalt de tot mai mulți refugiați din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Duminică, 3 septembrie, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat un nou pescador suspect la bordul căruia se aflau 87 de pasageri clandestini (48 bărbați, 16 femei și 23 de copii). Este cel de-al treilea caz în care cei de la Garda de Coastă, în numai o lună, reușesc să descopere o navă care transportă migranți ilegali. În aceste condiții, se pune întrebarea: este pregătit Serviciul Român de Informații să gestioneze această nouă situație, mai ales că odată cu afluxul de migranți, crește riscul de atentate teroriste?
Devine tot mai clar faptul că țara noastră este noua poartă de intrare în Europa a refugiaților din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Numai în ultima lună, sute de migranți au intrat în România, fie pe apă, fie pe uscat. Ce-i drept, ținta lor finală nu este spațiul miroritic, ci țările din vest mult mai dezvoltate, unde nivelul de trai este mult mai ridicat. Până când acești imigranți își vor continua călătoria spre Vest, statul român va trebui să se ocupe de ei, să-i cazeze, să îi hrănească și să le dea bani de buzunar. În plus, trebuie să le asigure și servicii medicale adecvate. Adică să cheltuie foarte mulți bani pentru a le asigura traiul de zi cu zi. Un nou val de imigranți a pătrus pe teritoriul României în cursul zilei de duminică, 3 septembrie. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat un pescador suspect de migraţie ilegală, la bordul căreia se aflau mai multe persoane. Nava a fost interceptată în jurul orei 06.35, la aproximativ 14 mile marine est de Midia, la frontiera maritimă, în afara apelor teritoriale, navigând spre țărmul României. Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu două nave din cadrul Grupului de Nave Constanţa şi Mangalia pentru identificarea ambarcaţiunii, cu sprijinul și a două nave aparținând ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare). Potrivit Gărzii de Coastă, nava nu a răspuns avertismentelor poliției de frontieră și nu s-a oprit pentru a fi efectuate verificările specifice, continuându-și deplasarea spre țărmul românesc. Fiind însoțită de navele Gărzii de Coastă, în jurul orei 10.05, ambarcațiunea s-a oprit pe malul mării, în apropierea portului Midia. Cele 87 de persoane aflate la bord, dintre care 48 de bărbați, 16 femei și 23 de copii, au fost preluate de polițiștii de frontieră, care vor efectua activitățile specifice în astfel de cazuri. Este cel de-al treilea caz în care cei de la Garda de Coastă, în numai o lună, reușesc să descopere o navă care transportă migranți clandestini.
FILTRE ÎN JUDEȚ
Pentru că nava a acostat la mal, autoritățile statului au instituit mai multe filtre, deoarece există riscul ca unii dintre refugiați să fi fugit. Pe DJ 226, între Corbu și Năvodari au fost instalate mai multe echipaje ale Poliției, Jandarmeriei și Gărzii de Coastă.
CÂT DE PREGĂTITĂ ESTE ROMÂNIA SĂ PRIMEASCĂ REFUGIAȚI
Amintim că, în urmă cu câteva zile, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că România nu va accepta cotele obligatorii de refugiați. „România e o țară de tranzit, numărul de refugiați e relativ mic”, a spus Meleșcanu. Amintim că cei din Comisia Europeană a decis, în septembrie anul trecut, că România trebuie să primească peste 6.300 de refugiați. Cu toate acestea, țara noastră, vrea nu vrea, este nevoită să-i primească pe refugiați. Întrebarea care se pune, este pregătit Serviciul Român de Informații să gestioneze această nouă situație? Mai ales că odată cu afluxul de migranți, crește riscului de atentate teroriste.