În sfârșit putem spune că au fost buni la ceva și guvernanții noștri: ne-au adus într-așa un hal că nici imigranții, fie ei teroriști sau nu, nu vor să ne... viziteze! Un articol apărut în ”Financial Times” susține că zeci de extracomunitari din Grecia care urmau să fie mutaţi în alte state europene, în cadrul sistemului de distribuire stabilit de Comisia Europeană, au dispărut în momentul în care au aflat că vor fi trimişi în România. Unul din şapte solicitanţi de azil distribuiţi prin sistemul stabilit de Comisia Europeană refuză să fie mutat, relevă cifre publicate de Guvernul Greciei. Dintre cele 1.324 de persoane care urmau să fie relocate până acum din Grecia, 191 s-au retras din program şi au dispărut fără urmă. Totuși, ar fi bine să li se dea de urmă, nu de alta, dar nu pare verosimil să ne imaginăm că, auzind de țărișoara noatră, s-au speriat așa rău că au plecat înot de unde au venit.
Comisia Europeană a stabilit, în toamna anului trecut, distribuirea a 160.000 de refugiaţi, pe baza unor cote obligatorii, în ţările UE. Dar planul este afectat de refuzul multor solicitanţi de azil de a accepta transferul în state UE mai sărace, precum Bulgaria şi România, notează ”Financial Times”. Potrivit datelor oficiale anunţate de Grecia, 32 dintre cei 67 de refugiaţi care urmau să fie trimişi în România s-au retras din programul de relocare. Bulgaria acceptase să primească 47 de solicitanţi de azil din Grecia, dar 36 au refuzat să ajungă pe teritoriul bulgar. În septembrie 2015, România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.
Recent, CE a propus un sistem permanent de distribuire a refugiaţilor în ţările UE, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuţii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria şi Cehia au anunţat că se opun iniţiativei CE de creare a unui sistem permament de distribuire a imigranţilor pe bază de cote obligatorii.