Regal al filmelor româneşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa şi Mamaia. Punţi peste timp

Regal al filmelor româneşti

Eveniment 12 Iulie 2011 / 00:00 851 accesări

Veşti bune pentru cinefilii estivali aflaţi, în această săptămână, pe litoral, dar şi pentru constănţenii care doresc să revină în sălile de cinema sau cărora li se par tentante proiecţiile în aer liber: astăzi începe Festivalul Naţional de Film Românesc.

Startul la vizionat filme se dă la ora 16.00, la CityPlex Constanţa, cu proiecţia filmului „Oul de cuc”, în regia lui Ioan Cărmăzan, având durata de 91 de minute. Următoarea peliculă a serii, lungmetrajul „Aurora”, în regia lui Cristi Puiu, poate fi urmărită în intervalul orar 18.00-21.00. Prima zi a festivalului nu se încheie, însă, aici. Cele două producţii cinematografice incluse în secţiunile competitive nu sunt singurele propuneri ale serii.

● Sergiu Nicolaescu, prezent la Mamaia ● La lăsarea întunericului, de la ora 22.00, atenţia cinefililor se mută către piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, unde, într-un spaţiu deosebit, pe scena de „La Fântâni”, este programat un medalion comemorativ Jean Constantin, urmat de proiecţia filmului „Poker”. La evenimentul din piaţeta Cazinoului şi-a anunţat prezenţa şi regizorul „Poker”-ului, Sergiu Nicolaescu. „Poker” este un prilej pentru publicul cinefil de toate vârstele să-i revadă, alături de Jean Constantin, pe Horaţiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan, Ion Riţiu, Mircea Diaconu, Vasile Muraru şi Cătălina Grama, alias Jojo. Următorul medalion comemorativ îi va fi dedicat Dinei Cocea, urmat de proiecţia filmului „Surorile Boga”, în regia lui Petre Sava Băleanu.

● Şase zile alături de „greii” filmului românesc ● Invitaţiile la film continuă până duminică, cinefilii putând urmări, la Cityplex, producţiile care au intrat în cele patru competiţii ale festivalului: Lung Metraj, Scurt Metraj, Documentare, Film studenţesc, dar şi medalioanele comemorative dedicate marilor actori care, în ultimii ani, au dispărut definitiv de sub lumina reflectoarelor: Jean Constantin, Dina Cocea, Gheorghe Dinică, Marga Barbu, Ştefan Iordache şi Lucia Mureşan.

În urma jurizării, se vor acorda premii pentru cel mai bun film al fiecărei secţiuni din cadrul festivalului, pentru cel mai bun actor/ actriţă, dar şi pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu original, cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună imagine, cea mai bună coloană sonoră, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj, precum şi un Premiu de Excelenţă.

Festivalul Naţional de Film Românesc este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio Constanţa şi S.C. Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Ediţia din acest an a evenimentului completează Programul acţiunilor şi evenimentelor culturale organizate de Consiliul Judeţean Constanţa.



12