Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti, prin Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi şi Reţeaua de cultură, Departamentul pentru Relaţii Interetnice - Guvernul României, dau startul, astăzi, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, „Săptămânii premierelor ruseşti pe marele ecran din Constanţa”. Evenimentul care se va desfăşura până pe 9 septembrie face parte din cadrul Caravanei Kino+ a premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România, cea de-a patra etapă a celei mai prestigioase manifestări cineculturale de acest tip din spaţiul românesc. Timp de o săptămână, cinefilii de la malul mării se vor bucura de acces gratuit la filme de calitate, în regia mai multor generaţii de regizori ruşi, traduse de studenţii Universităţii din Bucureşti.
PROGRAM Conform programului stabilit de organizatori, proiecţia filmelor se va face, zilnic, în intervalul menţionat, cu începere de la ora 18.00. Seria proiecţiilor de la Casa de Cultură se deschide, în această după-amiază, cu filmul „Ultimul canton” (2010), în regia lui Aleksei Ucitel şi a Irinei Gorlova, iar mâine este stabilit „Gambitul turcesc” (2005), regizor fiind Djanik Faiziev. Cinefilii sunt aşteptaţi, miercuri, să asiste la „Povestea cosmosului meu (Romadesus) din 2009, în regia Ianei Poliaruş, iar joi va putea fi urmărită pe marele ecran „Bunica Tosia” (2003), regizor Lidia Bobrova. Vineri va rula pelicula „Credinţă” (2009), regizor Lidia Bobrova, sâmbătă este programat filmul „Georg” (2008), regizor Peeter Simm, iar duminică, în ultima zi de proiecţii, va putea fi urmărită producţia „Efect de seră” (2005), în regia lui Valeri Ahadov.
„ULTIMUL CANTON” Proiecţia filmului „Ultimul canton” (2010), nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Constanţa. În fiecare seară, timp de o săptămână, publicul va putea urmări creaţii ale unei şcoli cinematografice cu tradiţie, ce se bucură de prestigiu în întreaga lume.
Evenimentul este sprijinit de Ambasada Federaţiei Ruse în România, Agenţia Federală „Rossotrudnicestvo” şi Asociaţia Profesorilor de Limbă şi Literatură Rusă din România.