Turiştii care vine pe litoral în perioada 12-17 iulie, dar şi constănţenii pasionaţi de cea de-a şaptea artă sunt invitaţi să urmărească cele mai bune filme româneşti care au rulat în ultimul an pe marile ecrane. Oferta culturală de petrecere a timpului liber îi apariţine Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi Fundaţiei Fantasio, care, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, dau startul Festivalului Naţional de Film Românesc. Proiecţiile vor avea loc la CityPlex din incinta Tomis Mall Constanţa, dar şi în zona Cazinoului din staţiunea Mamaia.
Perioada de înscriere pentru fiecare din cele cinci secţiuni competiţionale ale festivalului - Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentar, Film de animaţie şi Film studenţesc - s-a încheiat pe 1 iulie, dar, din păcate, la secţiunea Animaţie nu au existat oferte. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la celelalte patru secţiuni, unde competiţia se anunţă extrem de strânsă. Cinefilii şi publicul larg vor putea viziona, printre altele, „Caravana cinematografică”, care i-a adus lui Titus Muntean patru Premii Gopo 2011, drama „Mănuşi Roşii”, în regia lui Radu Gabrea, cu Marcel Iureş şi Alexandru Mihăescu, un film adaptat după best-seller-ul cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner. De altfel, Radu Gabrea se prezintă în festival şi cu documentarul „Şi s-au dus ca vântul...”, care descrie miraculoasa naştere şi activitate a teatrului evreiesc Baraşeum, în plină perioadă hitleristă. Lista continuă cu „Aurora” lui Cristi Puiu şi cu „Oul de cuc”, în regia lui Ioan Cărmăzan, cu Andi Vasluianu şi Bogdan Dumitrache.
La secţiunea „Film studenţesc”, competiţia se anunţă acerbă, 20 de producţii ale facultăţilor de profil de la UNATC, Universitatea Hyperion, Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Sapientia Cluj trecând de exigenţele festivalului.
Cinefilii vor mai putea vedea, printre altele, „Strung Love”, în regia lui Victor Dragomir, care a obţinut Marele Premiu la CineMAiubit 2010, „Categoria grea”, în regia Oliviei Căciuleanu, „Draft 7”, de Luiza Pârvu, „Vic şi Ema”, de Sarra Tsorakidis, „Regal”, de Matei Lucaci-Grunberg. De asemenea, vor fi proiectate „După amiază în Drumul Taberei”, de Vlad Trandafir, „Don Quixote”, de Mircea Anca, „Extrasezon”, de Raya Al Souliman, „Între prieteni”, de Ozana Nicolau, „15 iulie”, de Cristi Iftime, care a concurat pentru „Ursul de Aur” la ediţia din acest an a Berlinalei, precum şi filmul „Captivi de Crăciun” al Iuliei Rugină.