Programul naţional „Decada muzicii româneşti”, iniţiat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru a sărbători nouă decenii de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români, se apropie de final. În oraşul de la malul mării, unde se află unul dintre centrele muzicale cu tradiţie din ţară, „decada” se încheie - după recitalul de săptămâna trecută, oferit de artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” - mâine, cu un recital vocal-instrumental. Evenimentul muzical este programat de la ora 17.00, în sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, accesul fiind permis oricărui meloman îndrăgostit de muzica românească. Protagoniştii serii vor fi talentaţii elevi constănţeni de la specializările canto, pian, vioară şi flaut, acompaniaţi la pian de conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu.
„Decada muzicii româneşti” va fi deschisă de elevii profesoarei Luminiţa Popa, de la specializarea canto: Daniela Oprea - clasa a IX-a, Rebeca Verioti -clasa a IX-a şi Valentina Oprea - clasa a X-a, care vor interpreta piese din repertoriul compozitorilor români: Al. Alessandrescu - „Când perdeaua dragii mele...”, Ghe. Dima - „A venit un lup din crâng”, respectiv Tiberiu Brediceanu - „Turturea din valea sacă”. Seara muzicală va continua cu „Cantabile”, de George Enescu, în interpretarea elevei Mirela Paraleu din clasa a X-a, care studiază flautul la clasa prof. Magda Ghilescu şi cu „Vai, bădiţă, dragi ne-avem”, de T. Brediceanu, melodie cântată de Oana Aleontioaie din clasa a X-a, coordonată de prof. Roxana Băluţă. Piese din repertoriul lui Brediceanu vor interpreta şi adolescentele din clasa a X-a, specializarea canto, îndrumate de Laura Dumitru: Florentina Mirea - „Cât e muntele de’nalt”, Iulia Stănei - „S-a dus cucul de p-aici”, Titiana Miriţă - „Cine m-aude cântând”, cărora li se alătură Adrian Pîrlea - „Pă din jos de Orăştie”.
În cadrul regalului de muzică românească, Nadia Chelariu - clasa a VIII-a, flaut, prof. Magda Ghilescu - va interpreta „Peisaje” din „Tablouri rustice”, de V. Rotaru, iar Theodor Dumitru - clasa a V-a, pian, prof. Victoria Boicenco - va prezenta celebrul „Joc dobrogean” al lui Paul Constantinescu. Emilia Botezatu - clasa a VIII-a, vioară, prof. Radu Pricop - va prezenta o „Baladă”, de George Enescu. În faţa melomanilor vor mai evolua elevii profesoarei de canto Luminiţa Popa: Andreea Vintilă - clasa a XI-a, Anca Păun - clasa a XII-a şi Elera Meregiu - clasa a XI-a, care vor cânta „Ghicitoare”, de Mihail Jora, „Paşii”, de F. Donceanu, respectiv „Ochii albaştri-s drăgălaşi”, de E. Caudella. De asemenea, în program este inclusă şi celebra poezie a lui Eminescu, „Somnoroase păsărele”, pusă pe note de E. Monţia, în interpretarea Ioanei Moise - clasa a XI-a, îndrumată de prof. Roxana Băluţă.