Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei i-a convocat pe şefii serviciilor iordaniene de securitate şi le-a cerut să-şi intensifice acţiunile de reprimare a terorismului după ce aparatul de informaţii şi securitate iordanian a fost luat de două ori prin surprindere de recentele atentate teroriste din Afganistan şi de pe teritoriul regatului haşemit, relatează sâmbătă publicaţia israeliană online Debka File, specializată în probleme militare şi de securitate.
Primul incident ce a indicat o breşă în sistemul de securitate iordanian a fost atentatul sinucigaş comis la baza secretă a CIA Camp Chapman din Afganistan de către triplul agent iordanian Khalil al-Balawi, care a provocat moartea a şase agenţi ai CIA şi a ofiţerului de informaţii iordanian care îi controla presupusa infiltrare în rândurile organizaţiei al-Qaida. A doua breşă în sistemul de securitate iordanian a constituit-o atentatul cu bombă asupra convoiului diplomatic al ambasadorului israelian din Iordania. Şefii agenţiilor de informaţii şi securitate iordaniene au fost mustraţi de regele Abdullah II pentru că nu au reuşit să detecteze penetrarea de către al-Qaida a Serviciului General de Informaţii iordanian prin intermediul lui Khalil al-Balawi şi li s-a cerut depistarea altor infiltraţi. Au fost mustraţi şi pentru măsurile de securitate ineficiente din capitala iordaniană şi de pe căile de acces către frontiera cu Cisiordania, care au permis plasarea unui dispozitiv exploziv pe marginea şoselei ce asigura legătura cu podul Regele Hussein peste râul Iordan. Serviciile iordaniene au fost puse în stare de alarmă maximă pentru prevenirea unor posibile atentate puse la cale de al-Qaida asupra obiectivelor iordaniene, americane şi israeliene din regat şi chiar din Cisiordania.
Un prim rezultat al mustrării şefilor serviciilor secrete iordaniene de către regele Abdullah II îl constituie convocarea la sediul Serviciului General de Informaţii de la Amman a cinci predicatori salafiţi islamici cunoscuţi pentru faptul că decretele lor religioase sunt respectate de al-Qaida. Predicatorilor li s-a cerut să semneze un decret islamic care interzice comiterea de atentate sinucigaşe în Iordania sau în alte ţări ale lumii, fiind avertizaţi că în caz contrar vor fi arestaţi. Imamii s-au conformat cererilor iordaniene şi au semnat decretul de interzicere a atentatelor sinucigaşe, fiind de acord şi cu delegarea autorităţii pentru emiterea de edicte islamice doar clericilor musulmani desemnaţi în funcţie de Guvernul iordanian.
La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat, duminică, o intensificare a antisemitismului, determinată de ofensiva israeliană din Gaza, sugerând însă că şi comisia specială de anchetă a ONU a alimentat această campanie. Forţele israeliene au desfăşurat, între 27 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009, o operaţiune de amploare în Fâşia Gaza, având ca scop stoparea atacurilor cu rachete lansate de grupuri armate palestiniene asupra teritoriului Israelului. Ofensiva s-a soldat cu moartea a 1.450 de palestinieni, în majoritate civili, conform unor surse medicale palestiniene. Premierul Netanyahu s-a referit la raportul comisiei ONU de anchetă, condusă de judecătorul Richard Goldstone. Documentul include trimiteri la crime de război şi posibile crime împotriva umanităţii comise în timpul conflictului, atât de către Israel, cât şi de către grupuri palestiniene. Israelul urmează să prezinte un răspuns oficial în cursul săptămânii viitoare.