Regele Spaniei, Juan Carlos l, ar fi declarat că a decis să abdice pentru a nu-l lăsa pe fiul său, prinţul Felipe, să îmbătrânească aşteptând coroana precum prinţul Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit, potrivit presei spaniole, citată de tabloidul britanic ”Daily Mail”. Într-un discurs televizat, Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, care domneşte din 1975, a declarat că doreşte să vestească ”o nouă perioadă de speranţă” şi că ”o nouă generaţie va prelua domnia, cu o nouă energie”. Suveranul le-ar fi spus unor membri ai personalului său că a simţit că este momentul potrivit să-i lase tronul lui Felipe cât este încă tânăr. ”Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească aşteptând coroana, ca prinţul Charles”, i-ar fi spus acesta lui Rafael Spottorno, secretarul Casei Regale.
Aparent, regele - a cărui popularitate a scăzut în ultimii ani, în urma unei serii de scandaluri - se gândea să abdice încă din ianuarie anul trecut, când a împlinit vârsta de 75 de ani. ”S-a gândit în primul rând că fiul său este în floarea vârstei şi că nu vrea să-l vadă ca pe prinţul Charles, care împlineşte 66 de ani în noiembrie”, a declarat Rafael Spottorno pentru ziarul spaniol ”El Mundo”. Însă o sursă de la Palatul Regal declara săptămâna trecută că regele abdică din motive politice. Popularitatea monarhului a scăzut vertiginos în urma unor acuzaţii potrivit cărora este rupt de ţară, care se confruntă cu cea mai dură criză economică din istoria sa. De asemenea, în 2012 Juan Carlos a fost criticat pentru participarea la o vânătoare de elefanţi în Botswana.
Prinţul Charles a aşteptat mai mult decât oricare alt moştenitor al coroanei britanice să urce pe tron. A devenit prinţ moştenitor la vârsta de 3 ani, după ce mama sa, regina Elisabeta a II-a, a urcat pe tron în 1952. Astfel, prinţul Charles a depăşit în 2011 recordul deţinut anterior de către un străbunic al său, Edward al VII-lea. Juan Carlos l a fost un monarh foarte respectat în cea mai mare parte a domniei sale, pentru rolul pe care l-a jucat în perioada de tranziţie a Spaniei de la dictatură la democraţie. Duminică, a prezidat ultima sa paradă militară, înainte ca fiul său să devină regele Felipe al VI-lea, cel mai probabil pe 19 iunie. De la anunţarea abdicării, în Spania are loc un val de demonstraţii prin care se cere organizarea unui referendum cu privire la viitorul monarhiei. Un sondaj publicat de ziarul ”El Pais”, de stânga, relevă că 62% dintre spanioli doresc organizarea unui asemenea referendum. În cazul în care ar fi organizat un referendum, 49% dintre spanioli ar alege ca formă de guvernământ monarhia, cu prinţul Felipe ca rege, iar 36% se declară în favoarea unei republici.