Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) împreună cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) deschid vineri, de la ora 11.00, la sediul muzeului tomitan, expoziția „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”. Vernisajul va avea loc în Aula „Adrian Rădulescu” și va fi urmat de masa rotundă cu tema „23 august 1944: 70 ani de controverse istoriografice”.
FOTOGRAFII INEDITE Expoziţia cuprinde documente emise de poliţia politică pe toată durata urmăririi informative a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii, unele dintre ele inedite, puse la dispoziţie de Casa Regală a României și articole de presă. Organizată în parteneriat cu Asociaţia „General Nicolae Rădescu”, expoziția benficiază de sprijinul Casei Regale a României şi va rămâne deschisă până pe 25 septembrie
„După abdicarea şi exilul impuse de comunişti, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a devenit subiect al urmăririi informative coordonate de poliţia politică. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit „Străinul”, „Leon” sau „Rex” (nume conspirative ataşate supravegherii informativ-operative), iar măsurile întreprinse împotriva Familiei Regale se subsumau „Acţiunii Coroana”. (...) În afara supravegherii informative, expoziţia prezintă şi arhitectura operaţiunilor de compromitere, încercările de infiltrare a unor informatori pe lângă Familia Regală şi boicotarea iniţiativelor Majestății Sale de coagulare a exilului în jurul unor comandamente patriotice”, se arată în comunicatul organizatorilor.
CEL MAI SĂRAC MONARH EUROPEAN Materialele de arhivă privitoare la „Regele urmărit” oferă imaginea celui mai sărac dintre monarhii europeni, proprietar, la începutul anilor ’50, al unei mici ferme de păsări în Anglia, apoi angajat pe un post de pilot de încercare, devenit patronul unei mici întreprinderi de aparatură de zbor în Elveţia şi broker la bursă în Statele Unite ale Americii.