Regimentul 36 Infanterie de la Mihail Kogălniceanu, un secol de existenţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Regimentul 36 Infanterie de la Mihail Kogălniceanu, un secol de existenţă

Justiție 02 Aprilie 2009 / 00:00 2917 accesări

Peste 500 de persoane au participat, ieri, în comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu, la festivităţile de aniversare a 100 ani de la înfiinţarea Regimentului 36 Infanterie „Vasile Lupu”. Programul evenimentului a cuprins un ceremonial militar şi religios, precum şi depuneri de coroane la monumentul Regimentului, situat chiar la intrarea în localitate. În prezenţa onorifică a ultimilor şapte comandanţi ai Regimentului, precum şi a 15 generali şi amirali în rezervă, la manifestare au participat şi fanfara militară a Forţelor Navale, formaţia folclorică „Muşata Armână” din localitate, precum şi tinerii liceului din M. Kogălniceanu. Activitatea a fost organizată de Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” - Filiala Constanţa şi Uniunea Cadrelor în Rezervă şi în Retragere - Filiala M. Kogălniceanu, cu sprijinul Primăriei M. Kogălniceanu.

„Regimentul 36 Infanterie, o istorie în imagini”

Tot cu acest prilej, a fost dezvelită o placă de marmură, comemorativă, chiar în vechiul sediu al Regimentului 36 Mecanizat, transformat în prezent în bază NATO, iar la Căminul cultural s-a lansat lucrarea „Regimentul 36 Infanterie, o istorie în imagini”, sub semnătura col.(r). Remus Macovei, fost comandant al Regimentului în perioada 1990-1994 şi, totodată, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” - Filiala Constanţa. „Cartea se constituie într-un album aniversar ce conţine aproximativ 450 de fotografii din activitatea celor 100 de ani de existenţă a Regimentului. Majoritatea imaginilor sînt inedite, la prima apariţie în public”, a declarat autorul. Cel mai cunoscut monument din Kogălniceanu, un basorelief cu scene din luptele de la Mărăşeşti, a fost realizat, în 1993, în memoria militarilor din Regiment care şi-au jertfit viaţa pentru naţiune în cele două Războaie Mondiale, iar autorul este col.(r) Joanel Gheorghiu, veteran al primului Război Mondial, înrolat ca voluntar în cadrul Regimentului 34 de la Topraisar. Veteranul avea, la momentul realizării monumentului, 93 ani.

Soldaţii americani, absenţi

Deşi clădirile care au aparţinut fostei Brigăzi 34 mecanizate dislocate, în prezent, la Clinceni, „The Soviet - Era facility”, cum o denumea o publicaţie militară americană, urmează a fi date în folosinţă militarilor americani din NATO, începînd cu acest an, locuitorii din M. Kogălniceanu nu au văzut ieri niciun reprezentant al armatei SUA care să depună o coroană de flori la aniversarea eroilor Regimentului 36 infanterie. Reamintim că trupele americane din România trăiesc şi muncesc în unităţi de antrenament amenajate la aeroportul de la Kogălniceanu şi Babadag. Nu este scuzabilă lipsa de respect a reprezentanţilor unităţilor aliate, întrucît acestea dispun de personal specializat însărcinat cu relaţiile publice. De altfel, cei care semnează cu titlul “Public Affairs Office”, în numele acestor baze, nu se află la prima gafă de acest gen. Purtătoarea de cuvînt a Bazei militare de la aeroportul Kogălniceanu îşi justifică activitatea prin cîteva comunicate de presă elogioase la acţiunile militarilor americani atunci cînd aceştia zugrăvesc cîte un cabinet medical, în scopul îmbunătăţirii imaginii în mass-media. La atît s-au rezumat promisiunile americanilor cantonaţi în baza de la Kogălniceanu. “Laptele şi mierea” ce urma să inunde comuna odată cu sosirea lor au rămas la stadiul de… iluzii. Reamintim că, la 28 iulie 2008, un corespondent al publicaţiei militare americane “Stars and Stripes”, Seth Robson, se limita să descrie o bază americană din România doar în cuvintele: “Soldaţii americani din România trebuie să se adapteze unei culturi care încă se mai bazează pe cai şi căruţă ca mijloc de transport.”

Taguri articol


12