Regimul alimentar mediteranean bogat în ulei vegetal şi peste este la fel de bun pentru cardiaci precum cel foarte strict recomandat de Asociaţia Americană pentru Inimă, sărac în grăsimi. Regimul mediteranean suscită un mare interes pentru medicină din cauza studiilor epidemiologice ce arată că acest tip de alimentaţie este legat de o slabă incidenţă a bolilor cardiovasculare, fiind bogat în acizi graşi polisaturaţi, precum omega-3.
Cercetătorii americani au recrutat 101 persoane ce au avut un atac cardiac în cursul a şase săptămîni înainte de începerea studiului pentru a participa la acest test clinic intitulat (THIS-Diet), prezentat week-end-ul trecut la cel de-al 56-lea congres anual al Colegiului American de Cardiologie, organizat la New Orleans, la care au participat circa 30.000 de specialişti. Aceştia au împărţit apoi subiecţii în două grupuri: unul a urmat dieta Asociaţiei Americane pentru Inimă, iar celălalt regimul alimentar mediteranean. Fiecare participant a avut cîte două consultări individuale cu un dietetician în prima lună, a treia, a şasea, a 12-a, a 18-a şi a 24-a. Dieteticienii le-au recomandat participanţilor să limiteze consumul de colesterol la 200 de miligrame zilnic. De asemenea, nu trebuiau absorbite mai mult de 7% din caloriile provenite din grăsimile saturate.
După o perioadă de aproape patru ani, nu a existat nicio diferenţă între cele două grupuri în materie de decese, noi crize cardiace, atacuri cerebrale sau spitalizări pentru probleme cardiace. Riscul de complicaţii cardiovasculare s-a diminuat cu 66% în cele două grupe combinate (regimul mediteranean şi al Asociaţiei Americane pentru Inimă) comparativ cu un al treilea grup de 101 persoane care au suferit un infarct, însă fără să beneficieze apoi de consultaţii cu dieteticienii.