Ieri, regimul sirian a acuzat rebelii că ar fi lansat o rachetă cu un focos chimic în provincia Alep din nordul Siriei, provocând moartea a 15 persoane, a anunţat agenţia oficială de presă Sana. ”Teroriştii au lansat o rachetă care conţinea produse chimice în regiunea Khan al-Assal din provincia Alep, omorând 15 persoane, majoritatea civili”, a precizat agenţia Sana. Este pentru prima dată când regimul preşedintelui Bashar al-Assad formulează o asemenea acuzaţie împotriva teroriştilor, termen pe care îl utuilizează pentru a-i desemna pe rebelii ce luptă împotriva puterii de la Damasc. Comunitatea internaţională şi-a multiplicat avertizările adresate Damascului împotriva recurgerii la armament chimic. Oficiali occidentali şi israelieni şi-au exprimat temerea că acest armament ar putea să ajungă pe mâna anumitor facţiuni de opoziţie. Rebelii din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) au dezminţit, ieri, acuzaţiile regimului sirian, care afirmă că aceştia au lansat o rachetă cu un focos chimic, dând vina pentru acest atac pe Damasc.
Rusia a anunţat ieri că a primit informaţii potrivit cărora rebelii sirieni au utilizat, în aceeaşi zi, arme chimice, omorând 16 persoane şi rănind alte aproximativ 100, în provincia Alep. Comunicatul Moscovei nu precizează dacă informaţia provine de la surse ruseşti sau de la regimul de la Damasc, care i-a acuzat pe rebeli că au lansat, pentru prima dată, o rachetă cu un focos chimic. Ministerul rus s-a declarat foarte îngrijorat de faptul că arme de distrugere în masă au ajuns pe mâna rebelilor, un lucru care agravează şi mai mult situaţia din Siria şi relevă un nou nivel al confruntării. Moscova şi-a reiterat îndemnurile adresate celor două părţi de a renunţa la violenţă şi de a negocia pentru a pune capăt acestui conflict armat, soldat în cei doi ani de când a început cu peste 70.000 de morţi, potrivit ONU. Casa Albă a anunţat că nu există dovezi că insurgenţii sirieni ar fi utilizat arme chimice, avertizând regimul de la Damasc că o astfel de situaţie ar fi total inacceptabilă.
Coaliţia naţională a opoziţiei siriene l-a ales, luni noapte, la Istanbul, pe Ghassan Hitto, un cadru de conducere într-o întreprindere de înaltă tehnologie, care a trăit mult timp în SUA, prim-ministru interimar al teritoriilor siriene aflate în mâinile rebeliunii. Votul a intervenit după 14 ore de consultări între cei circa 70 de membri ai Coaliţiei, dintre care unii l-au descris pe Hitto ca fiind un candidat de consens, ce satisface atât curentele islamiste, cât şi cele liberale ale opoziţiei. Dar mai mulţi membri ai Coaliţiei au refuzat să participe la vot, ilustrând persistenţa diviziunilor în interiorul opoziţiei siriene.
INACCEPTABIL Preşedintele libanez, Michel Sleimane, a calificat, ieri, drept inacceptabil raidul efectuat cu o zi în urmă, pentru prima dată, de către aviaţia siriană împotriva teritoriului libanez. ”Bombardamentul aerian sirian împotriva teritoriului libanez este o încălcare inacceptabilă a suveranităţii libaneze”, a explicat el într-un comunicat al preşedinţiei publicat din Lagos, unde preşedintele se află în cadrul unui turneu african, care are ca scop principal vizitarea importantelor comunităţi libaneze care se regăsesc în Africa. Este vorba despre prima confirmare oficială că raidul a lovit puternic teritoriul libanez. Un oficial libanez de rang înalt a confirmat raidul, sub protecţia anonimatului, însă fără să precizeze dacă acesta a atins Libanul. ”Avioane siriene au lansat, luni, patru rachete asupra frontierei dintre Liban şi Siria, însă nu pot să precizez încă dacă au lovit teritoriul libanez sau doar pe cel sirian”, a declarat el. În schimb, Departamentul de Stat american a confirmat faptul că avioane militare siriene au efectuat luni, pentru prima dată, raiduri în nordul Libanului, calificând bombardamentul drept o ”escaladare semnificativă”. ”Avioane şi elicoptere ale regimului sirian au lansat rachete în nordul Libanului, atingând Wadi Khail, în apropiere de oraşul de graniţă Arsal. Aceasta reprezintă o escaladare semnificativă în încălcarea suveranităţii teritoriale libaneze, de care Siria se face vinovată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.