Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, care a vizitat, joi, o tabără de refugiaţi sirieni de la frontiera turcă, a declarat că regimul sirian trebuie îndepărtat rapid, denunţând abuzurile Damascului împotriva civililor. Ministrul francez l-a acuzat pe preşedintele sirian că ”desfăşoară o operaţiune de distrugere a unui popor”. Fabius s-a întâlnit cu refugiaţii din tabăra turcă, care găzduieşte circa 12.000 de persoane, care i-au explicat că au cerut ajutorul Franţei, pentru a pune capăt represiunii regimului sirian şi au cerut în special înarmarea rebelilor. Fabius nu şi-a luat niciun angajament în sensul înarmării rebelilor. Turcia, care are o frontieră lungă cu Siria şi este foarte critică la adresa regimului de la Damasc, adăposteşte pe teritoriul său 70.000 de refugiaţi, un număr în creştere, potrivit unor surse diplomatice turce.
Laurent Fabius a declarat că deţine informaţii că în curând se vor produce noi dezertări spectaculoase în rândul membrilor regimului sirian. El a citat dezertările din ultimele săptămâni ale premierului Riad Hijab, un fost fidel al regimului şi generalului Manaf Tlass, oficialul militar sirian cu cel mai înalt grad care a fost un disident şi un prieten din copilărie al preşedintelui Bashar al-Assad. ”Prăbuşirea regimului nu trebuie să însemne o intensificare a extremismului. În acest sens, trebuie ca regimul să fie schimbat şi ca instituţiile să continue să existe. Altfel riscăm să ne confruntăm cu un fenomen ca în Irak”, a explicat Fabius. Revolta paşnică izbucnită în martie 2011 împotriva regimului s-a transformat într-un conflict armat generalizat. Potrivit unor experţi, strategia opoziţiei siriene constă în încurajarea dezertărilor membrilor regimului şi intensificarea războiului de uzură pentru a obţine înlăturarea regimului. Peste 23.000 de persoane au fost ucise în acest conflict, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.
AJUTOR UMANITAR AMENINŢAT Angajaţii umanitari sunt prinşi în mijlocul luptelor din Siria, ceea ce ameninţă acordarea unui ajutor medical civililor, a avertizat, vineri, Crucea Roşie britanică. Unele din cele mai violente lupte se desfăşoară în prezent la Alep şi personalul umanitar este în pericol zilnic, a subliniat această organizaţie. Cinci membri ai Crucii Roşii şi voluntari şi-au pierdut viaţa din septembrie 2011 şi câteva ambulanţe au fost luate ca ţintă sau furate, a menţionat sursa citată, adăugând că, în anumite zone, personalul paramedical voluntar este nevoit să se deplaseze pe jos. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Semiluna Roşie siriană fac parte din organizaţiile umanitare care pot lucra în apropierea liniilor de front din Siria.
CHETĂ PENTRU CARBURANT Pasagerii unui avion Air France au fost nevoiţi să facă chetă, la Damasc, pentru ca echipajul să poată plăti combustibilul. Avionul a decolat miercuri seară de la Paris spre Beirut (Liban) dar, din cauza unui incident armat, căpitanul a decis să aterizeze la Amman, în Iordania. Însă imediat şi-a dat seama că nu avea suficient combustibil pentru a ajunge la Amman, astfel că a fost nevoit să aterizeze la Damasc, unde au loc lupte violente. La Damasc, echipajul nu a reuşit să utilizeze cardurile bancare pentru a plăti realimentarea cu combustibil, pentru că Occidentul a impus sancţiuni financiare regimului. În această situaţie, piloţii i-au rugat pe cei 174 de pasageri să contribuie cu bani pentru alimentarea cu combustibil. Avionul a ajuns în siguranţă în R. Cipru, dar Air France nu a precizat cum a fost soluţionată problema achitării carburantului.