Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a cerut membrilor familiei sale să îi urmeze exemplul, reducînd cheltuielile, pe fondul crizei economice. Suverana britanică şi-a avertizat nepoţii, prinţii William şi Harry, că ţara traversează o perioadă dificilă şi că etalarea ostentativă a bogăţiilor nu ar fi binevenită. “Britanicii, alarmaţi de recesiunea care se instalează în ţară, nu sînt dispuşi să vadă familia regală aruncînd banii pe fereastră. Regina încearcă să însoţească starea de spirit a naţiunii, oricare ar fi ea”, a declarat Nicholas Davies, autorul mai multor cărţi despre monarhie.
Cu o avere de 320 de milioane de lire sterline, echivalentul a 375 de milioane de euro, potrivit clasamentului pe 2008 al celor mai bogate personalităţi din Marea Britanie, realizat de “Sunday Times”, regina Elisabeta a ll-a, în vîrstă de 82 de ani, are o reputaţie de econoamă. “Nu este un personaj extravagant, nu a fost niciodată. Nu şi-a răsfăţat niciodată copiii, deoarece nu crede că este bine. Se aşteaptă ca membrii familiei regale să îi urmeze exemplul pentru Crăciunul din acest an. Copii, nepoţi, cu toţii se vor comporta la fel. Este puţin probabil să îi mai vedem pe William şi Harry ieşind din discoteci, în stare de ebrietate sau amuzîndu-se cu tinere”, a adăugat Nicholas Davies.
Regina Elisabeta a ll-a este cunoscută pentru ordinul pe care l-a dat, ca luminile palatului Buckingham să fie stinse atunci cînd o cameră nu este ocupată. La jumătatea lunii octombrie, în cadrul unei vizite de stat în Slovenia şi Slovacia, a arătat cum va reduce cheltuielile pentru garderoba sa. S-a plimbat astfel prin centrul capitalei Ljubljana într-o ţinută roşie pe care o purtase deja pentru un eveniment oficial în luna aprilie. În Slovacia, a apărut ulterior într-un costum din lînă pe care îl purtase în duminica de Paşte. Această mică încălcare a etichetei, care prevede ca ţinutele oficiale să nu fie purtate decît o dată, nu este neobişnuită pentru Elisabeta a II-a. Totuşi, presa a dat acestui comportament o semnificaţie nouă, vorbind despre trecerea suveranei la „credit crunch couture”, aluzie la efectele crizei financiare în domeniul vestimentaţiei şi modei. Suverana comentează foarte rar despre chestiuni politice. Totuşi, recent, în timpul unei vizite la prestigioasa Facultate de Studii Economice din Londra, a calificat situaţia economică actuală drept „înspăimîntătoare. În mod direct, regina a fost afectată de criza economică. Fosta sa casă de modă Hardy Amies şi compania Royal Worcester and Spode, de unde achiziţiona porţelanuri şi faianţă, au dat faliment de curînd.