Regizorul Andrei Blaier a fost înmormântat, sâmbătă, în Cimitirul Bellu Catolic din Capitală, cu onoruri militare, în timp ce Alexandru Tocilescu a fost, de asemenea, condus sâmbătă pe ultimul drum şi înmormântat în Cimitirul Bellu.
ONORURI MILITARE PENTRU BLAIER Alături de familia regizorului Andrei Blaier au venit la slujba de înmormântare de sâmbătă şi regizorii Sergiu Nicolaescu şi Dan Piţa, cărora li s-au alăturat, printre alţii, Mircea Bunescu şi Ion Dichiseanu, precum şi mai mulţi foşti studenţi ai lui Blaier. După slujbă, garda militară a tras în aer mai multe salve, pentru că Andrei Blaier a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios, în grad de Cavaler. Regizorul s-a stins din viaţă, joi dimineaţa, în locuinţa sa, la vârsta de 78 de ani.
Tot sâmbătă a fost înmormântat şi regizorul Alexandru Tocilescu. Acesta s-a stins din viaţă miercuri, la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Floreasca din capitală, în urma unui stop cardio-respirator. Aproximativ 150 de persoane, printre care membri ai familiei, inclusiv fiul regizorului, Alex Tocilescu, dar şi admiratori şi prieteni ai acestuia, au mers sâmbătă la Cimitirul Bellu pentru a-şi lua rămas bun de la celebrul artist.
„UITE, TOCA, A VENIT ŞI CLIPA TA” Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a ţinut un scurt şi emoţionant discurs în memoria lui Alexandru Tocilescu. „Uite, Toca, a venit şi clipa ta (...). Toate se închid într-un cerc al vieţii şi al morţii care încununează o viaţă”, a mai spus actorul. Caramitru a amintit şi de o replică din „Hamlet”, referindu-se la Tocilescu. „Să mori, să dormi... nimic mai mult. Să ştii/ Că printr-un somn poţi pune-odată capăt/ Durerii sufleteşti şi-atâtor chinuri/ Ce-s partea cărnii, iată o-ncheiere/ Spre care năzuim”. Referindu-se la aceeaşi piesă a lui Shakespeare, Ion Caramitru a mai spus că în câteva minute mulţimea adunată în faţa capelei de la Bellu va întâlni şi groparii. „Groparii spun că nebunia vine din Danemarca. Eu spun că nebunia ta vine din România, nebunia ta frumoasă, rezistenţa ta la sistem, ţăcăneala ta, modul în care ai adunat oamenii la un loc”, a spus Caramitru, numind creaţia lui Alexandru Tocilescu „opera unui mare artist, a unui geniu”.
Regizorul Alexandru Tocilescu, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui.