Regizorul Ion Drugan va fi înmormântat mâine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Regizorul Ion Drugan va fi înmormântat mâine

Cultură 12 Decembrie 2013 / 00:00 614 accesări

Regizorul constănţean Ion Drugan, soţul maestrei de balet Mireille Savopol, a încetat din viaţă, marţi, în urma unei grele suferinţe. Omul de teatru, care şi-a legat numele de spectacole de succes ale teatrului liric, dar şi dramatic, de la malul mării, va fi înmormântat mâine, de la ora 10.00, la Cimitrul evreiesc.

„A fost un om de o deosebită sensibilitate, nobleţe şi bunătate, care reuşea să aducă armonie în colectiv. Îi vom purta mereu în suflet amintirea. Să-i fie somnul lin, Dumnezeu să-l odihnească”, a spus consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanţa, Anaid Tavitian, care a transmis soţiei îndurerate un mesaj de condoleanţe din partea instituţiei de cultură de la malul mării.

DE LA COMEDIE ŞI DRAMĂ, LA OPERETĂ „Ion Drugan a fost regizorul artistic cu o contribuţie covârşitoare la afirmarea teatrului constănţean în primul său deceniu de existenţă. Între 1952 şi 1959 - an în care s-a mutat la Teatrul Liric (n.r. actualul Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”) -, Ion Drugan a montat nu mai puţin de 15 premiere: drame, comedii, feerii, piese poliţiste. Spectatorii îşi amintesc de spectacolele „Titanic vals”, „Povestea unei iubiri”, „Nota zero la purtare”, „Înşir’te, mărgărite” şi altele, avându-i în distribuţie pe bătrânii „lei” ai teatrului, Mania Antonova şi Constantin Morţun, faţă în faţă cu tinerii actori de atunci, cei care aveau să devină mai apoi - pentru câteva decenii - nucleul puternic de talente pe care s-au sprijinit succesul şi faima acestui teatru: Zoe Caraman, Marcela Sassu, Emil Sassu, Valentin Bucur, Longin Mărtoiu şi alţii. Spectacolele lui aveau o mare acurateţe şi respirau toate un aer cald de umanitate care se revărsa tonifiant din tot ansamblul elementelor constitutive”, se arată în comunicatul emis de Teatrul de Stat Constanţa.

„Cele mai impunătoare spectacole le-a montat la Teatrul Liric, unde numele său va rămâne pe veci legat mai ales de operetă, gen atât de greu. Au fost spectacole pe care presa de specialitate le-a elogiat, iar publicul român şi din străinătate, fiindcă vara erau prezentate în faţa turiştilor şi în limba germană, le-a aplaudat”, se mai precizează în comunicatul Teatrului de Stat.

Ion Drugan a realizat şi multe spectacole de revistă, având în distribuţie nume precum Jean Constantin, Gelu Manolache sau Fritz Braun.

Taguri articol


12