Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat regizorului ucrainean Oleg Senţov.
Oleg Senţov nu a putut veni personal la Strasbourg pentru a primi premiul, pentru că în momentul de faţă este în închisoare în Siberia. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a "plănuit acte de terorism" împotriva guvernării ruse de facto în Crimeea.
Verişoara lui, Natalia Kaplan, şi avocatul lui, Dimitri Dinze, l-au reprezentat la ceremonia din Strasbourg.
Înmânând premiul, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat: "Oleg Senţov a fost nominalizat pentru protestul său paşnic împotriva ocupării ilegale a Crimeii, regiunea în care s-a născut. De asemenea, pentru curajul şi hotărârea de care a dat dovadă în susţinerea demnităţii umane, a democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor omului. Acestea sunt valorile pe care este construită Uniunea şi pe care Parlamentul, cu atât mai mult după atacul îngrozitor de ieri, le îndrăgeşte, le susţine şi le promovează". "Greva foamei şi atitudinea curajoasă au făcut din Oleg Senţov un simbol al luptei pentru eliberarea prizonierilor politici deţinuţi în Rusia şi în întreaga lume", a adăugat Tajani. Remarcând faptul că ceremonia a avut loc în contextul unor tensiuni serioase între Rusia şi Ucraina, preşedintele a insistat pentru detensionarea situaţiei şi şi-a reiterat susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Antonio Tajani a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a regizorului ucrainean şi a celorlalţi prizonieri ucraineni deţinuţi ilegal în Rusia şi peninsula Crimeea, dar şi a tuturor laureaţilor care se află în închisoare. "Premiul Saharov nu este doar un premiu. Este şi un angajament. Şi continuăm să fim alături de laureaţii noştri", a mai arătat preşedintele Parlamentului.
Acceptând premiul, doamna Natalia Kaplan a vorbit despre viaţa lui Oleg Senţov, despre activitatea sa în timpul anexării Crimeii şi tortura pe care a îndurat-o când a fost arestat şi condamnat pentru lucruri pe care nu le făcuse niciodată. "Oleg este o persoană care nu poate renunţa. Este un luptător prin natura sa", a arătat dumneaei.
Vorbind despre greva foamei pe care regizorul a declarat-o pentru eliberarea prizonierilor politici ucraineni, Natalia Kaplan a spus: "în timpul grevei foamei, care a durat 145 de zile, nu a fost eliberat niciun prizonier politic, dar acest lucru nu înseamnă că a pierdut; datorită actelor sale, întreaga lume a vorbit despre represiunile din Rusia. Aceasta este o victorie".
În final, Natalia Kaplan a citit în plen un mesaj personal din partea lui Senţov: "Nu pot fi prezent în această sală, dar îmi puteţi auzi cuvintele. Chiar dacă sunt pronunţate de altcineva. cuvintele reprezintă principalul instrument al unei persoane, uneori unicul instrument, mai ales atunci când i s-a luat totul".
Preşedintele Tajani i-a salutat şi pe părinţii finalistului de anul acesta al Premiului Saharov, Nasser Zefzafi, care se află în închisoare, şi pe ceilalţi finalişti, reprezentanţii celor 11 ONG-uri care salvează vieţi în Marea Mediterană.
Preşedintele a vorbit şi despre aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Premiului Saharov: "Premiul a susţinut persoane şi organizaţii din întreaga lume care s-au angajat în lupta pentru justiţie socială, de multe ori asumând riscuri personale".
Preşedintele Tajani a mai menţionat faptul că cinci laureaţi Saharov au primit ulterior Premiul Nobel pentru Pace, printre aceştia numărându-se Denis Mukwege şi Nadia Murad.