Regretatul Virgil Coman, omagiat la primul Congres al Istoricilor Români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lansare de carte și moment de reculegere la Cluj-Napoca

Regretatul Virgil Coman, omagiat la primul Congres al Istoricilor Români

Cultură 26 August 2016 / 17:11 1361 accesări

Volumul „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare”, semnat de regretatul istoric dr. Virgil Coman (24 decembrie 1973 - 5 august 2016), a fost lansat, joi, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în cadrul primei ediții a Congresului Național al Istoricilor Români. Evenimentul editorial a fost precedat de un moment de reculegere în memoria istoricului dobrogean și a colegului său Nicolae Bocșan, fost rector al universității clujene.

La o zi după ce a fost prezentat la Dudeștii Noi, o localitate din apropierea Timișoarei, volumul „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare”, semnat de fostul șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, regretatul istoric dr. Virgil Coman, a fost lansat la Cluj-Napoca, la primul Congres Național al Istoricilor Români. Evenimentul editorial post-mortem s-a desfășurat, joi, în sala „Lucian Blaga” a prestigioasei Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, gazdă și co-organizatoare a primului Congres Național al Istoricilor Români. În cadrul evenimentului a fost lansat și volumul „Românii balcanici în Dobrogea”, de Stoica Lascu, tipărit chiar cu prilejul congresului istoricilor de la Cluj-Napoca, eveniment cu înaltă ținută științifică organizat între 25 și 28 august.

Despre cele două volume au vorbit, în cadrul secțiunii „Românii balcanici (aromânii şi meglenoromânii) - parte a istoriei sud-est europene şi a istoriei românilor”, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prof. univ. dr. Tasin Gemil, diplomatul Alexandru Ghișa și dr. Robert Stănciugel, nu înainte de a păstra câte un moment de reculegere în memoria lui Virgil Coman și a istoricului clujean Nicolae Bocșan (24 septembrie 1947 - 19 iunie 2016), fost rector al Universității „Babeș-Bolyai”.

„ESTE PRIMA LUI CARTE DE UNIC AUTOR, SCRISĂ ÎNTR-UN STIL SOBRU, ATENT ȘI DOCUMENTAT”

„Produs al facultății de istorie din Constanța, al meu și al altora, Virgil Coman a avut o traiectorie fulminantă, ridicându-se peste nivelul așteptărilor, depășindu-și cu mult condiția. Efectiv mă mândream cu el și îl priveam ca pe propriul meu copil. Este prima lui carte de unic autor, scrisă într-un stil sobru, atent și documentat. Aveam multe proiecte împreună, sper să putem duce mai departe măcar câteva dintre ele”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

„Pierderea lui Virgil a fost ca un trăsnet pentru mine. A fost un om de o bunătate rară. Nu refuza pe nimeni. Astfel de oameni se consumă și ard mai repede. Mi-a fost student, apoi colaborator și prieten. Cunosc mediul intelectual din Constanța și pot să spun că este o mare pierdere pentru mediul intelectual din Constanța”, a spus și prof. univ. dr. Tasin Gemil.

Referindu-se la volumul celuilalt istoric dobrogean, prof. univ. dr. Stoica Lascu, dr. Valentin Ciorbea a remarcat apariția unui „studiu foarte dens, foarte bine documentat, cu un aparat critic deosebit, cum numai el știe să facă”. „Că tot suntem la Cluj, vreau să vă spun că Nicolae Bocșan, recent dispărut dintre noi și el, a fost în comisia de doctorat a colegului Lascu, alături de academicianul Platon de la Iași, și împreună au apreciat teza prin calificativul „Magna cum laude”, care pe atunci se acorda extrem de rar”, a mai spus prof. univ. dr. Ciorbea.

În aceeași notă, prof. univ. dr. Tasin Gemil a continuat: „Cartea prietenului Stoica Lascu reprezintă o dovadă de militantism cultural și patriotic pentru neamul din care face parte. Aduce o contribuție esențială la problema identitară a „machedonilor”, așa cum le spun eu. Aduce o lumină și, mai ales, dovezi asupra faptului că aromânii și meglenoromânii nu se pot despărți de neamul românesc”.

Citește și:

Exclusiv! Visul lui Virgil Coman s-a împlinit: cartea i-a fost lansată

Virgil Coman, omagiat în Mamaia, printr-o expoziție dedicată stațiunii centenare

Virgil Coman, arhivarul Raiului, cetățean de onoare post-mortem al Constanței

Istoricul Virgil Coman, cetățean de onoare al județului Constanța

Virgil Coman va îmbogăți galeria cetățenilor de onoare ai județului Constanța

Vreți ca regretatul Virgil Coman să fie cetățean de onoare al Constanței?

Exclusiv! Virgil Coman va fi cetățean de onoare și al județului Constanța

EXCLUSIV! Necropsia istoricului Virgil Coman, „furată“?

Virgil Coman va fi cetățean de onoare al Constanței

Directorul Arhivelor Naționale Constanța a murit la o lansare de carte!



12