Reguli de igienă şi etichetare pentru ţăranii care vînd în pieţe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reguli de igienă şi etichetare pentru ţăranii care vînd în pieţe

Social 14 Iunie 2007 / 00:00 744 accesări

Ţăranii mai pot vinde carne, lapte, brînzeturi, ouă şi peşte în pieţele din întreaga ţară fără să fie înregistraţi la Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) doar pînă la 1 ianuarie 2008, după această dată fiind obligaţă să se înscrie şi să respecte un ghid de reguli de igienă şi etichetare. Aplicarea ordinului care care trebuia iniţial să intre în vigoare la 18 ianuarie, a mai fost amînată o dată, pînă la 18 iulie, după mai multe proteste ale reprezentanţilor fermierilor. "Doar 10% din micii producători de alimente care fac vînzări directe s-au înregistrat, circa 20% din cei care vînd cu amănuntul, şi de aceea am decis să amînăm aplicarea ordinului pînă anul viitor. Aceasta înseamnă şi că vor putea vinde pe piaţa naţională pînă la acea dată", a declarat directorul ANSVSA, Virgil Eftimie. După 1 ianuarie 2008, fermierii vor putea realiza vînzări directe la nivel naţional de carne, lapte, brânzeturi, ouă, peşte şi alte produse alimentare de origine animală numai dacă respectă anumite norme. "Asociaţiile profesionale trebuie să întocmească nişte ghiduri de reguli, pe care fermierii care produc în propria gospodărie şi apoi vor să vîndă pe piaţa naţională trebuie să le respecte. Trebuie să asigurăm trasabilitatea acestor produse, astfel că ele vor trebui marcate, etichetate şi, desigur, este obligatorie respectarea unor norme de igienă. Recomandarea Comisiei Europene este ca producătorii să respecte aceste norme", a încheiat Eftimie.

Taguri articol


12