REORGANIZAREA, ÎN STAND-BY Marea regionalizare propusă românilor de şeful statului, Traian Băsescu, a trecut pe plan secundar din cauza disputelor apărute între membrii Coaliţiei. UDMR a reuşit să se impună în faţa portocaliilor care deja îşi făceau planuri cum să-şi împartă mai bine banii pentru alegerile de anul viitor. Ruptura dintre PDL şi UDMR s-a produs deşi, la nivel declarativ, a fost negată vehement de ambele părţi sub pretextul că sunt încă în negocieri. Dovada concludentă este că udmr-iştii au dat ultimatum portocaliilor. Iar Băsescu a făcut un pas înapoi, să nu-şi dezamăgească aliaţii. Balanţa s-a înclinat în favoarea UDMR, subiectul a fost trecut pe linia... sertarului, iar toţi membrii Coaliţiei sunt în silentio stampa până la noi ordine venite „de sus”.
REBELIUNE ÎN TERITORIU... Dacă, de la Bucureşti, de la Guvern, reîmpărţirea teritorială este bine văzută, în teritoriu situaţia se prezintă total diferit. Primarii unităţilor administrativ teritoriale, mai mici sau mai mari, răsuflă uşuraţi pentru faptul că subiectul nu mai este, cel puţin deocamdată, de interes pentru pedelişti. Nu de alta, dar, după părerea lor, reorganizarea administrativă nu reprezintă decât un moft al lui Băsescu, care nu a găsit altceva mai important de făcut. Mai mult, primarii îl acuză pe şeful statului pentru faptul că propunerile sale înseamnă cheltuieli nejustificate din banii bugetului de stat. Primarul din Seimeni, Lucian Blaj, susţine că reorganizarea judeţelor „e nebunie curată”. „Nu există niciun motiv întemeiat pentru acest demers, nu sunt de acord cu reîmpărţirea teritorială Nicidecum nu este un demers în beneficiul nostru, al primăriilor mai mici. Nu vom beneficia de fonduri mai multe. Este doar un pretext că aşa vom accesa mai multe fonduri europene. Eu am discutat şi cu locuitorii comunei şi nici ei nu susţin iniţiativa preşedintelui, li se pare o cheltuială inutilă”, a declarat primarul din Seimeni.
ÎMPOTRIVA REÎMPĂRŢIRII Nici primarul din Vulturu, Eugen Berbec, nu vede cu ochi buni propunerea de reorganizare teritorială a ţării pentru că şi el consideră că localitatea sa nu va avea de câştigat dacă nu va mai fi o unitate administrativă de sine stătătoare şi va fi nevoită să se arondeze unei localităţi învecinate. Edilul spune că, din contră, cei peste 700 de locuitori ai comunei vor fi puşi pe drumuri inutile dacă localitatea de reşedinţă va fi mutată. „Nea Ion şi tanti Leana vor fi nevoiţi să parcurgă kilometri întregi ca să poată obţină un document de la Primărie sau să-şi achite taxele şi impozitele locale. Nu sunt de acord cu reorganizarea atât timp cât noi avem nevoie de bani pentru infrastructură. Mai degrabă este nevoie de o accelerare din punct de vedere al accesării fondurilor europene”, a declarat primarul, amintindu-şi dezamăgirea pricinuită de respingerea finanţării proiectului depus pe Măsura 3.2.2., prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. El mai spune că dorinţa de a ne alinia în rândul statelor UE nu e un motiv suficient pentru propunerea de reorganizare teritorială.
PORTOCALIII, STAT ÎN STAT Regionalizarea lui Băsescu nu se vede mai bine nici de la Ciobanu. Primarul Ioan Suciu e resemnat şi nu mai crede de mult în interesul şefului statului de a veni în sprijnul românilor şi de a atrage mai multe fonduri europene prin aşa-zisa reîmpărţire. Din contră, edilul crede că demersul portocaliilor are un singur scop: cel personal. „Reîmpărţirea teritorială e o decizie politică. Avem alte priorităţi. Însă noi nu mai avem niciun cuvânt de spus pentru că cei de la Putere fac tot ca ei. Indiferent de ce spunem noi, întotdeauna e ca ei, se cred superiori nouă”, a declarat primarul din Ciobanu.