30% DIN HOŢII DE PE NET SUNT ROMÂNI. Tranzacţiile efectuate online cu carduri bancare sunt din ce în ce mai sigure, numărul tentativelor de fraudă înjumătăţindu-se în 2010, spun cei de la Gecad ePayment International. Astfel, doar 0,2% din totalul tranzacţiilor au fost compromise, iar sistemele anti-fraudă au prevenit pierderi de peste 900.000 euro. „Procentul tentativelor de fraudă scade încontinuu, ceea ce demonstrează că piaţa se maturizează şi că nivelul de securitate este tot mai mare, de la an la an. Anul trecut, pierderile evitate de magazinele online şi de clienţii acestora au crescut de la 550.000, la 900.000 euro”, spune CEO-ul Gecad, Daniel Nicolescu. Cele mai multe tentative de furt au fost efectuate cu carduri emise în SUA (30%), urmate la distanţă de cardurile emise în România (17%) şi Italia (10%). Totuşi, românii au fost cei mai activi la utilizarea frauduloasă a cardurilor, peste 30% din totalul tentativelor de furt fiind localizate aici.
SITE-URILE OPERATORILOR DIN TURISM, CELE MAI NESIGURE. Potrivit Gecad, cele mai multe încercări de fraudă au loc pe site-urile care oferă reîncărcarea electronică a telefoanelor mobile (28,9%). Urmează site-urile pe care se vând produse turistice (22%) şi servicii de telecomunicaţii (10,7%). Operatorii telecom au luat însă mai multe măsuri de protejare a clienţilor, astfel că cea mai vulnerabilă piaţă este cea a produselor şi serviciilor turistice, aici înregistrându-se cele mai multe pierderi, în mare parte şi din cauza preţurilor mari. „Deşi tentativele de fraudă s-au redus, numărul dosarelor de fraudă în care am colaborat cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) şi cu Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) a crescut de la 9 la 15, principalele oraşe în care s-au făcut investigaţii fiind Bucureşti, Constanţa, Târgu Mureş, Braşov şi Alba Iulia”, mai spune Daniel Nicolescu.
CUM NE APĂRĂM DE FRAUDELE ONLINE. Cel mai simplu mod de a proteja împotriva furturilor este verificarea site-urilor pe care se fac tranzacţii. Cel mai important standard de securitate este PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), care a fost dezvoltat de un consorţiu format din MasterCard, Visa, American Express, Discover Financial Services şi JCB International. În general, sigla PCI DSS (un lacăt) apare în dreapta sau stânga adresei de internet introduse în browser, ceea ce înseamnă că pagina respectivă este securizată. Fiecare comerciant de pe internet poate folosi şi sisteme suplimentare de siguranţă, care au marcaje vizuale clare. Paginile „dubioase” ar trebui evitate, pentru că nu garantează criptarea informaţiilor şi nici recuperarea pierderilor, în caz de fraudă.