BALON DE OXIGEN Liderii statelor din Zona Euro au ajuns, vineri la primele ore, la un acord cu privire măsurile de urgenţă destinate ţărilor aflate în dificultate, precum Spania şi Italia. S-a convenit punerea în practică, până la finalul anului, a unui mecanism ce permite recapitalizarea directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Instrumentului European de Stabilitate Financiară, operaţional până la 30 iunie 2013, dată până la care funcţionează în paralel cu a Mecanismului European de Stabilizare. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în conferinţa de presă de la finalul primei zile a summit-ului UE.
Liderii europeni au decis şi alocarea a 120 de miliarde de euro pentru măsuri imediate de creştere economică, acordul fiind posibil după ce Spania şi Italia au primit garanţiile necesare privind măsurile de ajutor pe termen scurt. Dintre cele 120 de miliarde de euro, jumătate reprezintă capacitatea de împrumut, sporită, a Băncii Europene de Investiţii, 55 de miliarde de euro provin din realocarea fondurilor structurale neutilizate, iar cinci miliarde de euro din lansarea în această vară a obligaţiunilor de proiecte pentru finanţarea infrastructurii de transport şi energie. Victoria Spaniei şi Italiei la summit-ul UE în faţa Germaniei este doar aparentă, în contextul în care presiunile privind introducerea eurobondurilor nu au avut succes, iar asistenţa directă oferită sistemului bancar nu va fi posibilă fără noi reforme, conform unor apropiaţi ai cancelarului Angelei Merkel. Liderii celor 17 state din Zona Euro au dat undă verde pentru o foaie de parcurs destinată consolidării Uniunii Economice şi Monetare. Această consolidare va avea la bază patru piloni: cadrul financiar, cadrul bugetar, cadrul de politică economică şi întărirea controlului democratic. Primele propuneri concrete în această privinţă vor fi prezentate în luna octombrie.
STAGNAREA INFLAŢIEI Rata anuală a inflaţiei din Zona Euro a fost în iunie de 2,4%, la fel ca în mai, potrivit estimărilor Biroului European de Statistică (Eurostat). Pe 16 iulie, Eurostat va da publicităţii o a doua estimare revizuită pentru luna iunie. Inflaţia din Zona Euro este măsurată cu ajutorul indicelui preţurilor de consum. Pentru realizarea acestor estimări, ce vin înaintea raportului lunar oficial, Eurostat ia în calcul informaţiile preliminare ale evoluţiei preţurilor pe luna în curs din statele membre ale căror date au fost făcute publice, precum şi informaţiile preliminare legate de preţul energiei. Totodată, numărul şomerilor germani a crescut cu 7.000 în luna iunie, pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 6,8%. Numărul celor fără un loc de muncă din Germania este de 2,8 milioane. Până acum, economia Germaniei a avut cea mai bună performanţă din Zona Euro, cu o creştere de 3% în ultimii doi ani.