Premierul rus Vladimir Putin a anunţat, sâmbătă, că preşedintele Dmitri Medvedev va conduce lista partidului Rusia Unită pentru alegerile legislative din luna decembrie. La rândul său, preşedintele rus Dmitri Medvedev a propus la congresul partidului Rusia Unită, candidatura premierului Vladimir Putin pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Schimbul de nominbalizări a fost primit cu aplauze din partea participanţilor la congres. Preşedintele a adăugat că tandemul pe care l-a format cu Putin şi-a demonstrat eficienţa în ultimii patru ani. Aşa că întoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin este, practic, garantată. Acesta a mai avut două mandate de preşedinte, din 2000 până în 2008, dar Constituţia i-a interzis să candideze pentru un al treilea consecutiv.
În discursul rostit după ce a acceptat propunerea lui Dmitri Medvedev privind candidatura sa, Vladimir Putin a declarat că el şi preşedintele au ajuns la un acord privind schimbul de funcţii „în urmă cu mult timp, cu ani în urmă”. A mai avertizat că vor fi luate măsuri dure, nepopulare, pentru a face faţă crizei financiare globale. Premierul a precizat şi că armata şi marina ruse vor fi reechipate complet în următorii cinci până la zece ani. În cursul mandatului său, Medvedev a condus eforturile de modernizare a Rusiei. Iar unii economişti se tem că întoarcerea lui Putin, un lider mai conservator, la Kremlin va anula progresele făcute. Însă alte voci spun că, deşi stilul celor doi oficiali diferă, politicile lor sunt asemănătoare. În baza unor amendamente constituţionale recente, preşedintele rus ales în martie va avea un mandat de şase ani, nu de patru ca în prezent.
Reacţiile faţă de propunerea lui Dmitri Medvedev privind candidatura premierului Vladimir Putin la preşedinţie sunt împărţite, unii descriind-o drept corectă, alţii drept lipsită de originalitate. Cea mai categorică a venit din partea ministrului rus de Finanţe Aleksei Kudrin care a declarat că va refuza un eventual post oferit într-un viitor Guvern condus de Dmitri Medvedev, din cauza dezacordurilor privind politicile economice. Şeful Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, a spus că măsura era aşteptată şi nu schimbă nimic. „Nu este o ştire pentru noi”, a afirmat acesta. „Ne aşteptam la acest rezultat”, a afirmat şi liderul LDPR, naţionalistul Vladimir Jirinovski. Pentru alţii, însă, decizia a fost o surpriză. \"Situaţia s-a schimbat radical, pentru că o mare parte din oameni credeau că Medvedev îşi va juca jocul, a comentat Boris Nadejdin, o figură importantă în partidul liberal Cauza Dreaptă. Serghei Mironov, liderul formaţiunii Rusia Justă, a subliniat că Rusia Unită va rămâne un duşman politic. Miliardarul Mihail Prohorov, îndepărtat de la conducerea formaţiunii Cauza Dreaptă, ar putea fi principalul contracandidat al lui Vladimir Putin la alegerile din 2012.
Schimbul de nominalizări a fost relativ bine primit şi în marile cancelarii. Cancelarul german Angela Merkel a colaborat foarte strâns cu preşedintele Medvedev şi intenţionează să procedeze la fel cu succesorul său, a anunţat purtătorul său de cuvânt. În plus, Guvernul de la Berlin a promis susţinere pentru programul de modernizare al lui Dmitri Medvedev. În schimb, relaţiile lui Merkel cu Putin au fost mult mai reci. Deşi premierul rus vorbeşte fluent germana, nu a vizitat de prea multe ori această ţară după ce a preluat conducerea Guvernului. La rândul lor, SUA vor continua să depună eforturi pentru resetarea relaţiilor cu Rusia, indiferent cine va fi viitorul lider de la Kremlin, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tommy Vietor, după propunerea candidaturii lui Vladimir Putin la funcţia de preşedinte rus.